BIH

Ivanić: Bošnjački kadrovi bili u dodiru s pismom iz MSP-a, preko ovog neću preći!

Vanredna press-konferencija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Redakcija

28.2.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je na vanrednoj press-konferenciji da mu je nakon što je dobio informaciju da je njegovo pismo upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Haagu otovreno prije nego što ga je on dobio, jasno "odakle je Bakiru Izetbegoviću poznat sadržaj pisma".

- Nije mogao znati jer je njegova koverta bila zavezana. Ako ovo nije paralelizam, onda ne znam šta treba da se uradi u ovoj državi da se to vidi. Stvari prelaze neku liniju normalnosti. Neću više time da se bavim, bavit će se Ministarstvo, koje će provesti istragu, a ona će vjerovatno pokazati da su samo bošnjački kadrovi bili u dodiru s pismom. Nakon toga ću ja preduzeti adekvatne mjere - naveo je Ivanić.

 
(Video: E. Maslo)

Kako je kazao, s obzirom da je pismo otvoreno i da se već zna sadržaj, onda će ga dobiti i šira javnost preko medija.

Istakao je da će po svoje pismo poslati poseban automobil i posebnog izaslanika, jer više nikome ne vjeruje. 

Ivanić je dalje kazao da će revizija presude završiti onako kako je i rekao - na prvom koraku.

Potvrdio je da je Sud tražio pojašnjene o statusu agenta BiH Sakiba Softića

- Zanimljivo je da ovo pitanje dolazi uprkos pismu Izetbegovića - naveo je Ivanić.

On je dalje kazao kako će u svom odgovoru na pismo iz Suda navesti da je mandat Sakiba Softića istekao 2007. godine, te je o tome obavijestio i Softića.

- Reći ću Sudu da sam Softiću rekao da ukoliko želi poduzimati nešto povodom revizije uputi zahtjev i zatraži novi mandat. Takav zahtjev nikada nisam dobio. Također ću navesti da nijedan zvanični organ BiH nije donio odluku o pokretanju revizije - naveo je Ivanić.

Ivanić je rekao da je on u Rječniku međunarodne diplomatije suveren i da predstavlja BiH, i da kao on nije upoznat s dokazima za reviziju presude niti postupcija i da će Sudu reći da je to zahtjev jednog lica, a ne BiH.

Ivanić je dalje kazao, da iako je član predsjedništva BiH tražio da se na pismo iz Haaga odgovori jednim pismom, to neće biti moguće, jer je "nemoguće" da on i Izetbegović nađu zajednički jezik.

Dalje je naveo da se dešava ono na šta je upozoravao, a to je paralelizam.

- To nije BiH u koju ja vjerujem i to nije zemlja u kojoj je moguće graditi povjerenje i mislim da će ključni potezi biti na strani bošnjački političara. Ovo su vrlo ozbiljne stvari koje imaju dobok politički utjecaj. Podmetanje, varijante ove vrste, otvaranje pisama, to nije prvi put - naveo je Ivanić.

Upitan od novinara da li u cijeloj ovoj situaciji ima krivične odgovornosti, Ivanić je kazao kako se on neće baviti time.

- Vidim da ima mnogo političara koji protiv mene podnose prijave, ali ja nemam namjeru da podnosim prijave. To organi BiH treba da pokažu. Ako Međunarodni sud pravde u Hagu dokaže da agent nije validan, onda neko mora odgovarati - rekao je Ivanić.

Na pitanje da li se proslava Dana RS može okarakterisati kao paralelizam, Ivanić je kazao:

- Šta sam ja naredio paralelno srpskim oficirima? Ništa. Zahtjev je otišao Ministarstvu odbrane koje je multietničko, to otišlo prema Operativnoj komandi. Molim vas, šta sam radio mimo institucija? Koji sam konkretan potez uradio protiv institucija? Izetbegović od mene nije tražio saglasnost kada je bošnjački puk išao na sahranu gospodina Rasima Delića. I ne treba da traži. Zašto to od mene očekujete? Ja moram, a oni ne moraju? Zašto? Samo recite koji paralelni mehanizam sam iskoristio, ja ću se odmah izviniti. Da se nekome pravdam ako sam radio po zakonu, ne pada mi na pamet - objasnio je Ivanić.

Na novinarski upit ko je tačno ustanovio da je koverta bila otvorena, Ivanić je kratko kazao da kada svi dobiju izjavu, imat će i snimke.

Također, upitan da li će ponovo zakazati sastanak s koalicionim partnerima, Ivanić je kazao da svako od njih treba da radi svoj posao, a od sastanka u Predsjedništvu sada trenutno nema potrebe.
 
Kako je kazao, sjednica Predsjedništva BiH bi mogla biti održana ukoliko je zatraži Dragan Čović.

- I pored toga, teško da može doći do zajedničkog stava - zaključio je Ivanić.