VIJESTI

OSBiH u 2017. godini planiraju sudjelovati u devet međunarodnih vježbi

Godišnja konferencija za novinare

(Fena)

28.2.2017

Oružane snage BiH (OSBiH) u 2017. godini planiraju izvršiti tri vježbe pješadijskih brigada te učestvovati u devet međunarodnih vježbi - kazao je danas zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije Mirko Tepšić.

On je novinarima, nakon Godišnje konferencije o obuci OSBiH koja je održana danas u Sarajevu, rekao da je glavni plan obuke u 2016. godini obuhvatio 260 različitih obuka većeg ili manjeg obima te da su postignuti značajni rezultati koji su doprinijeli unapređeniju sposobnosti OSBiH da bismo izvršili svoje zadatke.

Težište je prošle godine, dodao je Tepšić, bilo na izvođenju regionalne vježbe REGEX, obuci i ocjenjivanju novih deklariranih jedinica te obuka kandidata za oficire, podoficire i vojnike.
Također je govorio i o saradnji s NATO-om ističući da je to individualni program u kojem je učestvovalo 180 pripadnika OSBiH te saradnji s američkim partnerima u okviru programu „Mil to Mil“u kojoj je učestvovalo 726 pripadnika OSBiH.

Zaključio je da OSBiH ima razvijenu bilateralnu saradnu s 36 zemalja, a posebno je istakao zemlje koje pružaju pomoć u školovanju bh. oficira i podoficira, a to su Turska, SAD, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija i Grčka.

Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove BiH Sead Jusić kazao je da je koncept obuke potpuno baziran na dostizanju standarda na koje su se opredijelili u pogledu euro-atlantskih integracija te izvršavanje svih drugih misija koje proizlaze iz misije Oružanih snaga.

Dodao je da je obuka OSBiH uveliko ovisna od pomoći partnerskih zemalja te da 20 zemalja intenzivno, kroz razne oblike bilateralne saradnje, pomažu Oružanim snagama BiH.