VIJESTI

Šokantno: Novi menadžment KCUS-a otpustio je 200 radnika!

Najveća medicinska ustanova u BiH pred velikim izazovima

A. NUHANOVIĆ

28.2.2017

Dolaskom Sebije Izetbegović na čelo Kliničkog centra u Sarajevu, u ovoj ustanovi sve je manje ljekara, sestara, tehničara...koji će pružati usluge pacijentima.

U samo nekoliko mjeseci bolnicu je napustilo 30 eminentnih ljekara, dok Izetbegović ugovore nije produžila za čak 200 osoba koji su imali ugovor o djelu, a radili su kao anesteziolozi, radiolozi, medicinski tehničari... 

Prema saznanjima „Avaz“ Klinički centar zbog neproduživanja ugovora tužilo je već desetine osoba, a koji su u ovoj ustanovi proveli od tri do devet godina. Njihovim prisilnim odlaskom smanjen je kapaciteti Klinika od ključnog značaja, neke su se čak raspale.  

Telefonski otkazi 

- Svi koji su dobili otkaze bili su zaposleni godinama po ugovorima na određeno vrijeme, i to na mjestima koja zahtijevaju veliku stručnost u određenoj oblasti. Istina, velika je greška i prethodnih uprava UKCS-a što su te ljude držali na ugovorima na određeno po sedam, osam godina... S druge strane, novi menadžment takve je ugovore automatski i neselektivno prekidao, bez obzira na to da li je određeni radnik potreban na tom mjestu ili ne. Tako je ova bolnica ostala bez medicinskih sestara koje su imale po sedam ili devet godina staža, a koje su radile na osjetljivim mjestima, dakle radile su dijalize. Dr. Izetbegović na njihovo mjesto dovela je neiskusne osobe – kaže naš saradnik. 

sebija-iyet-333

 Dr. Izetbegović: Dovodi u pitanje funkcionisanje bolnice 

Osim tehničara i sestara „zaplatili“ su i mladi doktori, koji su na KCUS-u bili pred specijalizaciju. I njima su ugovori uprkos godinama rada naprasno prekinuti. Kako saznajemo, riječ je o dest mladih ljekara koji su posao potražili u Njemačkoj, gdje već rade.  

- Riječ je o doktorima koji su radili na jako zahtjevnim mjestima, u intenzivnoj njezi i u Centru za srce. Na primjer, na Klinici za psihijatriju i neurologiju samo su telefonski obaviješteni doktori koji su čak položili specijalistički ispit da im je istekao njihov ugovor i da „kupe stavri“. Ti odjeli pored doktora ostali su i bez velikog broja mladih anesteziologa koji su već započeli rad u Njemačkoj - tvrdi naš sagovornik. 

Ukidanje Zaltnog sata  

Dolaskom dr. Izetbegović ukinut je i Zlatni sat. To je bila jedna od prvih reformskih odluka doktorice Izetbegović, da se ukine tretman kojim se u prvom kritičnom satu infarkta spašavaju život pacijenta, bez kasnijih posljedica i komplikacija. Metodu primjenjuju Tuzla, Mostar, ali ne i Sarajevo. Obrazloženje Odluke o ukidanju Zlatnog sata je nedostatak ljudskih resursa. No, pravi razlog je što ugovori na određeno nisu produženi za četiri tenhičara, koji su prošle godine tri mjeseca proveli obučavajući se za taj posao. 

- Tim tehničarima nisu produženi ugovori po dolasku dr. Izetbegović i oni su otišli odmah polsije Nove godine, iako se na njihovuu edukaciju uložilo dosta novca, vremena, znanja... – kaže naš sagovornik. 

Ostaje veliko pitanje ko će naslijediti one koji odlaze u penziju, ali i one koji očito od nesređenog sistema bježe u privatne prakse, ili čak izvan granica BiH. 

Milionske tužbe 

Saznajemo i da su u procesu stotine tužbi radnika, ali i pacijenata zbog kršenja prava. 

- Nekoliko stotina tužbi podneseno, je zbog kršenja Zakona o radu, ali i od strane pacijenata koji su bili nezadovoljni uslugama. Njima KCUS treba ispaltiti  4,5 do 5 miliona KM – tvrdi naš sagovornik.