VIJESTI

Finci: Zemlja triju konstitutivnih naroda, a građana i ostalih gotovo nema

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH

(Fena)

28.2.2017

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, povodom 25 godina od stjecanja nezavisnosti BiH, izjavio je Feni da su prije 25 godina građani masovno izašli na referendum čije je pitanje bilo malo drugačije od onoga što danas imamo.

- Pitanje je glasilo 'jeste li za nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda', pa nabrojani u tom momentu - Muslimana, Srba i Hrvata i ostalih koji tu žive - podsjetio je Finci.

Kaže da su se, nažalost, u realizaciji tog projekta 'građani' sasvim izgubili, „tako da je ovo postala samo zemlja triju konstitutivnih naroda, dok građana i ostalih gotovo nigdje nema."     

Finci ističe da je to ono čime on, kao pripadnik manjine, teško može biti zadovoljan.

- Međutim, mislim da je u principu 1. mart datum koji je nakon 25. novembra 1943. godine, najznačajniji u modernoj istoriji BiH, jer je to datum koji je promijenio tok stvari i koji je napravio od BiH nezavisnu, suverenu državu priznatu od međunarodne zajednice, Ujedinjenih nacija i svih ostalih faktora - naveo je.

Po njegovim riječima, navikli smo da živimo u kriznoj situaciji i da uvijek budu tenzije na nekom visokom nivu. Tako je bilo i za referendum.

- Znamo da veliki broj državljana BiH srpske nacionalnosti nije izašao na referendum, ali to ne znači da referendum nije uspio, jer je većina građana, ipak, glasala za to - kazao je Finci.