BIH

Njemački analitičar otkriva: Ako bi se RS pokušala otcijepiti, to bi bio kraj suvereniteta bosanskih Srba!

Frank Hofmann, komentator Deutche Wellea, tvrdi

Redakcija/DW

28.2.2017

Bosna, Srbija, Kosovo. Političari tih država sve češće govore o ratu i podjelama, no, ako se bolje pogleda, vidi se da se radi o političkim gubitnicima koji pokušavaju zadržati svoju vlast. Tako barem tvrdi komentator DW-a Frank Hofmann.

Činjenicu da je za američku ambasadu u Sarajevu Milorad Dodik persona non grata predsjednik Republike Srpske koristi kao dokaz da je upravo on spasitelj srpstva koji će osigurati referendum o neovisnosti, kaže Hofmann.

A posljedice Dodikovog uspjeha bile bi slijedeće:

- Ukoliko bi se Republika Srpska htjela odcijepiti, onda protesti bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u ovom području, a radi se o gotovo pola teritorija BiH, nisu više isključeni. Posljedica: nemiri, koji vjerovatno ne bi mogli proći bez prolijevanja krvi. Bosanske policijske snage bi se brzo našle u situaciji u kojoj bi morale priznati da nisu dorasle situaciji. Kao rezultat toga bi vojna misija EU “Althea”, koja je stacionirana u BiH, vjerovatno morala tražiti pojačanje - tvrdi Hofmann.

Ako BiH vlasti više ne bi bile u stanju održavati sigurnost i stabilnost u svojoj državi, taj bi zadatak pao na tamo stacionirane NATO snage. A to bi predstavljalo i kraj suvereniteta vodstva bosanskih Srba u Banjoj Luci, jer ih vlada u Beogradu više ne bi mogla podržavati, s obzirom da srbijanski premijer Aleksandar Vučić tvrdi kako provodi proevropsku politiku, objašnjava Hofmann.

No, predsjednik Srbije, dakle i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Tomislav Nikolić nedavno je zaprijetio da će poslati vojsku na Kosovo, u Mitrovicu, ‘jer se lokalna srpska manjina osjeća ugroženo’.

Prije te prijetnje, Srbija je, uz rusku finansijsku pomoć, poslala na Kosovo voz na kojem je na preko 20 jezika pisalo ‘Kosovo je Srbija’. Albanci su to doživjeli kao provokaciju, a mediji u Srbiji ponovo su počeli pisati o tome kako bi se sjeverni dio Kosova, na kojem su Srbi većina, odvojio od te države. I ovaj bi scenarij sigurno završio nasiljem.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci odgovorio je istom mjerom, izjavivši kako Beograd na Kosovu slijedi politiku Moskve koja je anektirala Krim.

- Ukoliko bi Beograd pokušao nasiljem pripojiti sjevernu Mitrovicu, albanski prosvjednici bi vjerojatno odmah krenuli u smjeru drugih srpskih enklava na Kosovu, koje su gotovo nezaštićene. Tamo bi vjerovatno naišli na snage sigurnosti u civilu koje su, kako se priča, srpske vlasti već navodno naoružale lakim oružjem.

Krvoproliće bi bilo posljedica - kaže Hofmann, dodajući da bi zaštitne jedinice NATO-a na Kosovu morale zatražiti pojačanje i osigurati ostale dijelove Kosova.

A ako bi Beograd poslao svoju vojsku, NATO bi reagirao, i sukob bi mogao eskalirati u pravi rat.

- Svim tim kriznim scenarijima je zajedničko to da bi pogođene zemlje u svom ekonomskom razvoju bile bačene unatrag najmanje deset godina - kaže Hofmann, koji smatra da bi “društva ne samo ekonomski nego i politički bila još više ovisna od velikog susjeda Evropske unije".

Njemački analitičar misli kako bi u tome slučaju dosadašnjim vladajućim elitama, koje su profitirale koristeći nacionalističku retoriku, bila oduzeta vlast te bi one postigle suprotnost od onoga čemu zapravo teže – osiguranju vlastite moći.

- Dakle aktualne verbalne prepirke na Balkanu nisu ništa više nego prazne riječi neprikladne vremenu u kojem su izgovorene. Prazne floskule jedne generacije političara koje je na vlast doveo raspad bivše Jugoslavije. Socijalistička višenacionalna država je nakon četiri desetljeća totalitarne vladavine okončana, njeni nacionalistički grobari su preživjeli do danas - kaže Hofmann koji smatra da je njihovo vrijeme pri kraju, iako i sam priznaje da nedostaje politička alternativa.