VIJESTI

Nastavak suđenja Oriću: Ko je ubio fotografa Mitra Savića?

Svjedok odbrane opovrgnuo tvrdnje zaštićenog svjedoka O1

M. AŠČIĆ

28.2.2017

U Sudu BiH u nastavku suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koje Tužilaštvo tereti za ratne zločine na području općine Srebrenica u julu 1992. saslušana su dva svjedoka odbrane, Fadil Salihović i Izet Ibrić.

Prvi svjedok, Salihović iz sela Biljača kod Bratunca, ispričao je jutros u Sudu BiH da je učestvovao u akciji Kunjerac 14. decembra i da je bio pripadnik Jedinice Osmana Malagića. On je pojasnio da su u toj akciji učestvovali i pripadnici Jedinice Sadika Zukića i Nasira Šabanovića.

Ovaj svjedok prisjetio se jutros da je akcija na mjestu Kunjerac počela 14. decembra u jutarnjim satima i da je meta napada bila lokalna utvrda ili bunker kako je pojasnio, odakle su Srbi "djelovali".

- Akcija je trebala početi u 6 sati ujutro, ali je moj brat nagazio na minu, pa je počela mnogo ranije, Srbi su mislili da su napravu aktivirale životinje, ali su naši ranjeni jaukali pa su nas otkrili i shvatili da je riječ o napadu. Akcija je trajala četiri sata i primijetio sam da su srpski vojnici imali pomoć iz Srbije u vidu naoružanja - rekao je ovaj svjedok.

On je ispričao da su u toku akcije prvog dana uspjeli zauzeti tri kuće u selu, ali da su se kasnije vratili na svoju lokaciju. Dodao je da im je jedan vojnik došao, donio hranu da jedu, te kazao da je vidio poginulog Mitra fotografa iz Bratunca.

- Znao sam fotografa Mitra Savića od ranije i otišao sam ispred kuće Vujadina Kovačevića i vidio njegovo mrtvo tijelo. Ležao je na leđima - rekao je Salihović.

Na pitanje Orićeve advokatice Lejle Čović je li na Mitru uočio neke povrede on je kazao: "Mislim da je poginuo od detonacije, jer na tijelu nisam vidio nikakve povrede".

Na pitanje Čovića da li je u akciji na Kunjerac 14. decembra 1992. godine učestvovala jedinica Nasera Orića, ovaj svjedok je rekao: " Odgovorno tvrdim da jedinica Orića nije učestvovala u borbama na Kunjerac".

Ovom svjedoku jutros je pokazan papirić s imenom zaštićenog svjedoka O1 za kojeg je rekao da ga poznaje još od 1988. godine i da su zajedno išli u razred u Srednju školu.  Opisao ga je kao osobu sklonu muljanju i laganju.

- Garantujem da svjedoka O1 nikada nisam vidio u Srebrenici u periodu ratnih dešavanja, niti je ikada bio na akciji na selo Kunjerac - kazao je.

Inače, na osnovu iskaza ovog zaštićenog svjedoka, O1, podignuta je optužnica protiv Orića, a on je tvrdio da je svojim očima vidio da je Orić ubio fotografa Savića.

Drugi svjedok Ibrić, inače mještanin sela Pirići, ispričao je da je u decembru 1992. godine branio s mještanima selo od napada srpskih vojnika te da Orića nije poznavao niti vidio na toj lokaciji. Upoznao ga je tek 1993. godine u Srebrenici.