LIFESTYLE

Nova Nokia 3310 je tu, ali za Bosance i Hercegovce ima jednu veliku manu

Sa sajma mobitela u Barceloni

A. S.

28.2.2017

Što su Geneve, Paris i Detroit za automobile, to su Las Vegas i Barcelona za mobitele. Mobile World Congress je počeo u ponedjeljak i trajat će do četvrtka.

Svako ko proizvodi bilo što vezano uz mobitele poželio je biti tamo u Španiji.

Hit prvoga dana na sajmu mobitela je povratak – Nokije. I to ne samo pametnih modela, već i jedne istinske legende - modela 3310.

Oni koji su imali priliku ovu Nokiju držati u ruci kažu da dizajnerski gledano, nova 3310 naslanja na staru, iako je dosta ružnija.

Oni tvrde da nema govora da je ova Nokija neki posebno pametan telefon, već o dobrom jednostavnom i prokušanom receptu mobitela s tipkama.

Zaslon je u boji, TFT tehnologije s rezolucijom od 240X320 piksela. Što se interne memorije tiče, radi se o 16 megabajta, te ujedno raspolaže kamerom s bljeskalicom od čitava dva megapiksela.

No, ovaj mobitel ima jedan problem. Za nas Bosance i Hercegovce koji ga namjeravaju kupiti i veoma važan.

Ako recimo Nokiju 3310 kupite i koristite u Bosni i Hercegovini, odete li u neku od zemalja Sjeverne ili Južne Amerike, imat ćete potpuno neupotrebljivi mobitel koji se neće moći povezati na vezu.

Razlog je veoma jednostavan - nova verzija koristi frekvencije: 900 MHz i 1800 MHz, ali riječ je o tipu 2G komunikacije koji se koristio prije pojave mobilnog interneta.

U većini svijeta, primjer u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, ove frekvencije su već isključene, a polako ih isključuju i ostale zemlje koje ih još imaju.

Mobitel Nokia 3310 bi se trebao prodavati po cijeni od 49 eura.