GLOBUS

Vijeće sigurnosti UN: Žestoka rasprava Amerikanaca, Britanaca i Rusa u vezi Kosova

Na sjednici u New Yorku

Agencije

27.2.2017

Rusija sa jedne i Velika Britanija i SAD sa druge strane razmijenili su seriju oštrih političkih opservacija u vezi sa budućnosti misije UN na Kosovu.

Pri tome se London i Vašington zalažu za smanjivanje obima UNMIK-a, dok Moskva takvu inicijativu smatra neopreznom.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija ponovile su u ponedjeljak, tokom rasprave pred Vijećem sigurnosti UN, zahtjev za smanjivanjem broja pripadnika UNMIK-a "u skladu sa ulogom" te misije, čemu se Rusija oštro suprotstavila, podsjećajući da Rezolucija 1244 i dalje važi.

Na početku izlaganja, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, šef UNMIK-a Zahir Tahin i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazili su Rusiji i porodici saučešće povodom smrti ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina. 

Amerikanci i Britanci, uz podršku Japana, Ukrajine i Francuske, zatražili su da se izvještaji UNMIK-a Vijeću sigurnosti, umjesto na svaka tri mjeseca, nadalje podnose dva puta godišnje, kao i da se broj službenika te misije "smanji" u skladu sa ulogom koju UNMIK ima na terenu. 

Incijativa Vašingtona i Londona, suštinski, potiče iz vremena kada je formirana misija EU na Kosovu, Euleks, ali se dramatičnom smanjivanju broja službenika, ili ukidanju UNMIK-a oštro protivi Rusija. 

Predstavljajući prvi izveštaj novog generalnog sekretara Antonija Guteresa o Kosovu, šef UNMIK-a je upozorio da zapaljiva retorika koju su u posljednje vrijeme koristile obje strane, prijeti da ostavi trajne posljedice na dijalog između Beograda i Prištine. 

"Činjenica je da niz događaja, koji su detaljno opisani u izvještaju generalnog sekretara UN, zajedno podrivaju povjerenje i situaciju guraju u pravcu nove nestabilnosti i novih sukoba", rekao je Tanin. 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za eskalaciju tenzija optužio kosovske Albance, navodeći prijetnje koje je Beogradu, iz pritvora u Francuskoj upućivao bivši regionalni komandant OVK Ramuš Haradinaj, kao i zaustavljanje voza ka Kosovskoj Mitrovici. 

"Poruka koju sa ovog mjesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rješenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se riješavati putem dijaloga, a ne prijetnjama i upotrebom sile", rekao je Nikolić i dodao da bi formiranje Vojske Kosova, čime bi bila prekršena rezolucija 1244, predstavljalo "ozbiljnu prijetnju naporima u pravcu stabilizacije ne samo Kosova i Metohije, već i Zapadnog Balkana". 

Nikolić je, također, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet, dok je zamjenik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronikov, aludirajući na to tijelo, upitao zapadne kolege: "Zbog čega se postižu dogovori ukoliko Priština nema namjeru da ih sprovodi". 

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu je navela da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština, ali "samo u skladu da kosovskim ustavom i bez bilo kakvih izvršnih ovlaštenja". 

Čitaku je, istovremeno, rekla i da Priština nema namjeru da pregovara sa Beogradom oko formiranja kosovske vojske. 

Komentarišući proces koji se vodi protiv jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Čitaku je navela da postupanje Francuske po srpskoj potjernici predstavlja "progon, a ne pravdu".