GLOBUS

Nevjerovatne izjave iz Bijele kuće: SAD se nalaze pred apokalipsom

Trumpov savjetnik izaziva kontroverze

The Independent

27.2.2017

Historičar David Kaiser tvrdi da ga je Steve Bannon u nekoliko navrata pokušao natjerati da kaže kako su SAD na rubu trećeg svjetskog rata, praktično apokalipse. 

Kako prenosi britanski Independent, sadašnji glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, svojski se potrudio kako bi nagovorio Kaisera da potvrdi Bannonovu teoriju o "četvrtom kretanju" koje će obilježiti sukob veći od Drugog svjetskog rata. 

Bannon, inače, zastupa mišljenje da svijet prolazi kroz historijske cikluse koji se ponavljaju svakih 80 do 100 godina. 

"Govorio je o ratovima četvrtog kretanja. On vjeruje da je vrijeme podijeljeno ratovima kao što je američka revolucija, američki građanski rat i Drugi svjetski rat. Očekivao je to 'četvrto kretanje' koje će obilježiti barem jednako krvav rat. Stvarno se potrudio da ja to kažem dok me snimao", prisjetio se Kaiser.

Trenutni Trumpov savjetnik snimao je u to vrijeme dokumentarac nazvan Generation Zero, a Kaiser je bio idealan sagovornik zato što je tada bio predavač na vojnom univerzitetu. U dokumentarcu je često spominjana teorija Williama Straussa i Neila Howea o smjeni generacija. Oni su uvjereni da svakih osamdesetak godina se ponavljaju ciklusi u američkoj povijesti, a najbitnije djelo objavili su početkom devedesetih gdje su pretpostavili da će doći do velikih sukoba u idućih dvadesetak godina. 

Stručnjaci sumnjaju u takvu teoriju, a kako je to historičar Michael Lind rekao: "Teorija je neodređena jednako kao i kolačići za sreću". Upravo zbog te neodređenosti teorije, praktički je nemoguće opovrgnuti postulate njihovih djela. Brojni drugi kritičari predbacuju Bannonu da pokušava iskoristiti teoriju Straussa i Howea kako bi ispunio njihova proročanstva. 

Bannon je Kaiseru navodno rekao da je četvrto kretanje već počelo kada su krajem 2008. godine Paulson i Bernanke tražili spašavanje posrnulog bankarskog sektora u SAD-u. 

Bivši šef ekstremno desne medijske organizacije Breitbarta, Bannon, vjerovatno je uvjeren da se SAD nalaze u egzistencijalnom ratu. Glavni protivnici su, čini se, Kina i islam. 

Prošlog mjeseca je Bannon Washington Postu ispričao svoje uvjerenje da svjedočimo rađanju novog političkog reda. Prije šest godina govorio je za Political Vindication Radio da se Amerika nalazi u stoljetnom ratu protiv radikalnog islama. Razgovor s Kaiserom na kraju nije objavljen, iako dokumentarac Generation Zero traje gotovo dva sata, a sam Kaiser sumnja da se to dogodilo zato što se nije slagao s Bannonom.