KOLUMNE

Velika nada filma

Ličnost dana Damijen Šazel

H. P.

28.2.2017

U sjeni skandaloznog gafa i pogrešno pročitanog pobjednika u kategoriji najboljeg filma ostao je relativni uspjeh mjuzikla "La La Land" na preksinoćnjoj dodjeli Oskara. Ostvarenje posvećeno zlatnom dobu Holivuda osvojilo je šest zlatnih kipića, a tvorac ovog vizuelnog i muzičkog spektakla, 32-godišnji Damijen Šazel (Damian Chazelle), postao je ujedno i najmlađi reditelj koji se okitio Oskarom.

Mnogi filmski kritičari u ponedjeljak ujutro su konstatirali da je njegov "La La Land" još i pokraden na dodjeli, s obzirom na to da je bio "savršeni favorit", kako to naglašava Tod Van Der Verf (Todd Van Der Werff), i da je trebao osvojiti priznanje u najvažnijoj kategoriji, umjesto drame "Mjesečina". No, samom Šazelu ostaje za utjehu da je, nakon izvrsnog "Ritma ludila", svijetu podario još jedno djelo koje postavlja nove standarde u sedmoj umjetnosti.

Damijen Šazel rođen je 19. januara 1985. godine u Providensu. Prije "La La Landa" režirao je samo dva filma, "Gaj i Medlin na klupi u parku" i spomenuti "Ritam ludila", koji je osvojio tri Oskara prije dvije godine.

S obzirom na do sada ostvareni uspjeh i osvojena priznanja, brojni filmofili širom svijeta s nestrpljenjem očekuju njegov novi projekt, "First Man", o astronautu Nilu Armstrongu (Neil).