KOLUMNE

Porezi i egzistencija

Komentar dana

Amil DUČIĆ

28.2.2017

Reforma svih reformi - porezi na plaće i doprinose, koju će, kako god da se donese, svi zaposleni u FBiH osjetiti na svojoj kožu, imala je jučer na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH svoj prvi test.

Predložena rješenja o oporezivanju dohotka i doprinosa nisu prošla onako kako je Vlada to zamislila. Brojne primjedbe, i od poslodavaca i sindikata, i to u samoj suštini. I jedni i drugi i treći imaju drugačiju računicu o tome hoće li plaće radnicima po novom obračunu biti niže ili više.

Vlast, naravno, tvrdi da panike nema, jer uvode neutralni efekt. Poslodavci taj neutralni efekt baš i ne vide u mjeri u kojoj to čini Vlada, a sindikati su potpuno pesimistični te ističu da će ispaštati svi radnici čija je plaća viša od 450 KM.

Prisutnim novinarima zaista je bilo teško dokučiti ko ima pravo. Ne daj Bože da je jučerašnja sjednica ESV-a prenošena na TV-u. Javnost bi bila u potpunosti zbunjena! Vrhunac se desio u momentu kada su svi konstatirali da zaključaka nema. Da će se ići dalje, ali svako kako misli da treba!?

Socijalni dijalog unaprijed osuđen na propast upravo je to što se jučer nije smjelo desiti. Ne u ovoj reformi. Ne u momentu teške političke krize u cijeloj zemlji i tinjajućeg socijalnog bunta.

Porezi koji će utjecati na mjesečna primanja za više od 460.000 registriranih zaposlenih osoba u FBiH ne smiju se donositi preko koljena. Stoga je predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić u pravu kada je jučer na sjednici ESV-a skoro pa uzviknuo da bi to bilo samoubistvo.

Ne treba biti poseban prorok i predvidjeti da bi u tom slučaju došlo do ogromnog bunta radnika pred zgradom Vlade ili Parlamentom FBiH. Dovoljno je da na ulicu izađu samo rudari i da se desi već duže prognozirano vruće proljeće. Zbog toga je aktuelnoj Federalnoj vladi socijalni dijalog sada potrebniji nego ikada.