BIH

Svjetlo kod Džoa i Jove

Kolumna Erola Avdovića

Avaz.ba

27.2.2017

Hvala prijateljima, a bogami još više neprijateljima, ili onima koji su umislili da mi to mogu biti, što su mi iznova priredili bol. Jer, kaže Rumi: rana je mjesto kroz koje ulazi svijetlost. Naravno, treba prvo učiniti sve da je preživiš.

Tako je to i sa Bosancima. Koliko god da su ih tukli, ranjavali, protjerivali i ubijali u minulom ratu protiv Bosne, ne samo da su preživjeli, nego su tako ranjeni, najčešće izlazili jači i otporniji. A odrastanje se nastavlja, jer učenju nikad kraja. Svijetlo, ipak ulazi kroz naše polupane prozore.

Među svojima

Tako je i odluka Džoa Bajdena (Joe Biden) da svoje prvo javno obraćanje nakon što je odslužio dva puna mandata – osam godina u Bijeloj kući – upriliči na jednom bosanskom skupu u Vašingtonu – istinski snop koji rastjeruje tamu.

Bajden je oduvjek bio vlasnik hrabrih i dovoljno razboritih riječi, koje i danas zvuče valjano. Posebno, dok se vodi polemika, treba li, ili ne (naravno da treba!) sudski tražiti pravdu, dokazujući srbijansku agresiju na BiH i njeno učešće u genocidu protiv Bosanaca.

“Zaprepašten ogoljenonom srbijanskom agresijom i genocidnim napadima na bosanske civile, u septembru 1992, pozivao sam na politiku podigni (embargo na oružje) i udari (interveniši)”, govorio je često Bajden. U tome su ga, uz mnoge druge podržavali senatori Bob Dol (Dole), Džo Liberman (Joe Lieberman) i Džon Mekejn (John McCain).  

U jesen 1995. nakon kratkotrajne NATO intervencije u Bosni je proradio Bajdenov koncept; uslijedilo je primirje, koje je u Dejtonu pretvoreno u neprocjenjivi mir.

Zato, svaka čast organizatorima gala večere -- Američkom Savjetodavnom vijeću za BiH, koji su doveli Bajdena na proslavu 10.obljetnice njihove organizacije i još oko 170 uglednih Bosanaca i Amerikanaca.

Iz Sarajeva su doveli i Jovu Divljaka i Senada Hadžifejzovića. Poznati novinar i general važne su svjetiljke na ovom skupu. I oni su progonitelji mraka što se tako lako ušunja u naš um i dušu.

Za razliku od toga, skupo plaćeni Dodikovi lobisti, onomad su na predavanje Željke Cvijanović, u Vašingtonu, kažu mi drugi – okupili jedva nešto više od desetak ljudi.

Ne zaboravimo - bosanski Srbin, naš general Jovan Divjak - bio je svjetionik u minuloj bosanskoj oluji. Onoj, koju je Bajden želio zaustaviti na pravedan način – da bi mir potrajao.

Upalite svjetlo

Ali, bilo bi nepotpuno izvjestiti, kako je ovo Bajdenovo obraćanje namjenjeno samo Bosancima; jer nije.

Njegova poruka je i u dolasku na taj skup, a ne samo u njegovim rječima, koje će tek prenjeti novinske agencije.

Poruka je to i novoj američkoj administraciji: Vidite kako izgleda prosvjetljena, bh.zajednica. Zahvaljujući zakonima koji nisu ograničavali ulazak muslimana u Ameriku – ova je zemlja dobila na stotine liječnika, advokata, inžinjera, inovatora, umjetnika i desetine hiljada drugih poštenih radnika.

Amerika od toga ima samo koristi. Mnogo je primjera, a malo novinskog prostora da bi se bar dio tih bosanskih imena ovdje pobrojao.

U danima kada Americi, kako to piše kolumnista Rodžer Koen (Roger Cohen) -- prijeti “rusifikacija”, jer Donald Tramp (Trump), izmedju ostalog tvrdi da su “novinari neprijatelji naroda”, a ne branioci naših sloboda i prava, Bosanci, posebno oni, kojima se sreća osmjehnula da ovdje žive  - trebaju što prije shvatiti svoju novu ulogu. Ne smijemo ni mi više po starom.

Bosanci su sada svjetiljke i u ponekoj američkoj pomračini. Zato su Džo i Jovo opet medju nama!

Dobar je “selfi” sa Bajdenom, ali valja nam braniti američke vrijednosti; tako se i Bosna najbolje brani.

Što bi rekao Gazali, treba još “samo” pobjediti 13 kapricioznih neprijatelja: egoizam, aroganciju, taštinu, sebičnost, pohlepu, požudu, netrpeljivost, bijes, laganje, varanje, ogovaranje i klevetanje.

Jer, sve to vodi u predrasude i diskriminaciju.

Ako ne upalimo svjetlo i “demokratija umire u mraku”, piše od ove, 2017.godine u logotipu “Washington Posta”.

Nije se više s tim šaliti.

Piše: Erol Avdović