REGION

Protest u Skoplju protiv promjene ustava, imena i suštine države

Na skupu nije bilo partijskih obilježja

(Srna)

27.2.2017

U Skoplju je večeras održan protest građana pod nazivom "Četvrti Ilindan", nakon što je Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" pozvala građane na skup protiv promjene Ustava, imena i suštine države.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama "Makedonija je naša crvena linija" i "Neće vam proći!", izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što je lider SDSM-a Zoran Zaev prihvatio albansku platformu.

- Makedonija ima tri Ilindana - 1903, 1944. i 1991. godine. Došlo je vrijeme da obznanimo četvrti Ilindan. U sva tri prethodna Makedonci su jasno i nedvosmisleno iskazali poštovanje prema svima koji žive pod ovim nebom. Došlo je vreme i za nas da pokažu poštovanje. Mi, savremenici ovog trenutka, dužni smo da spojimo sve vrijednosti iz prošlosti i da se usmjerimo ka budućnosti. Nijedan patriota nije protiv nacionalnih prava, kulture i tradicionalnih vrijednosti svojih sugrađana - navedeno je u proglasu. 

Na skupu nije bilo partijskih obilježja, a okupljeni su tvrdili da je cilj okupljanja da pokažu da su protiv dvojezičnosti i federalizacije Makedonije. 

Protest je započeo ispred sjedišta Vlade i preko kancelarije predsjednika završio ispred Sobranja. 

Jedan od inicijatora skupa Bogdan Ilievski rekao je ispred Sobranja da su se okupili da bi pokazali koliko vole domovinu. 

- Žele rasturanje, mi želimo zajedničku domovinu. Žele da razdijele crvenu i žutu boju na zastavi. To im nećemo dozvoliti - poručio je Ilievski.

Prethodno je isti protest organizovalo udruženje "Tvrdokorni" koje kao i "Zajedno za Makedoniju" tvrdi da nije povezano sa strankom VMRO-DPMNE, koja je otvoreno pozvala građane da izađu na proteste ukoliko Zoran Zaev formira vladu. 

Zaev je zajedno sa još tri političke formacije iz albanskog političkog korpusa obezbijedio podršku za formiranje nove koalicione vlade.

On je danas potpise predao predsjedniku države Đorđu Ivanovu, koji treba da uruči mandat za sastav vlade. 

Protesti se nastavljaju sutra.