BIH

Nedžad Koldžo za Avaz.ba: Mi pravimo rampe, vozači se parkiraju

Načelnik Općine Novo Sarajevo

N. AJNADŽIĆ

28.2.2017

Nakon što je „Dnevni avaz"počeo niz priča u kojima smo ukazali kako teško, bez uvjeta i pomoći žive i rade osobe sa invaliditetom, krenuli smo i istraživati. Pa smo pitali sugrađane, ali i nadležne koliko su spremni uraditi da pomognu našim susedima, prijateljima, rodibini...

Osobe s invaliditetom se susreću s brojnim problemima od kad izađu iz stana. Obavljanje svakodnevnih poslova otežava im nepostojanje rampi i zvučnih signala ili taktilnih ploča na prelazima. Oni teško mogu koristiti gradski prijevoz, teško mogu stići na predavanja, posao ili banku, poštu. 

Planirana ulaganja

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji tu funkciju obnaša već 11 godina, kazao je da shvata važnost pružanja pomoći ljudima koji imaju teškoće u kretanju.

- Mi pravimo rampe na pješačkim prelazima, ali se pojavi drugi problem. Nesavjesni vozači ih koriste kako bi se popeli na trotoar i, nerijetko, parkiraju upravo na takvim mjestima, čime se onemogućava korištenje rampi osobama s invaliditetom - rekao je Koldžo. 

Dodao je i da su na području općine gradili rampe na raskrsnicama, čak i kupovali liftove prilagođene za prenos kolica preko stepeništa.
- Svake godine planiramo novac iz budžeta za takve projekte. Izdvajamo onoliko koliko treba i koliko možemo, vodeći računa o potrebama i zahtjevima građana - istakao je Koldžo.
Uovoj općini za zahtjevima građana bavi se Služba za komunalne poslove, a Službi za socijalni rad mogu se obratiti osobe s invaliditetom koje imaju socijalne potrebe.

Slabija saradnja

Sabahudin Hreljić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS koje se nalazi na području općine Novo Sarajevo, kazao je kako je udruženje prije mnogo bolje sarađivalo sa Općinom.

- Redovno smo dobijali sredstva da nekom našem članu omogućimo pristup domu. Ali posljednje tri godine, naši zahtjevi za projekte ne prolaze. Ne znam šta je problem, možda finansiranje. Ali nismo nezahvalni ni do sada urađenim - ističe Hreljić.

Kompletan intervju pogledajte u videu ispod.

VIDEO: NEDIM KREŠTALICA