VIJESTI

Dragan Mektić za Avaz.ba: Ministri Saveza za promjene prisustvovat će sutrašnjoj sjednici VMBiH

Ministar sigurnosti

M. M.

27.2.2017

Dragan Maktić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je za Avaz.ba da će ministri iz Saveza za promjene prisustvovati sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH (VMBiH). Podsjetimo, redovna sjednica VM BiH, koja je zakazana za sutra, trebala je biti održana prošle sedmice.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice naći će se i izvještaj o preduzetim i preostalim aktivnostima u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. 

Vijeće ministara trebalo bi da razmatra i prijedlog odluke o koordinatoru za Instrument pretpristupne pomoći (IPA dva) i prijedlog odluke o Odboru za IPA dva. 

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da će biti riječi i o informaciji o sprovođenju Komunikacione strategije za informisanje javnosti o procesu pristupanja BiH EU u prošloj godini. 

Vijeće ministara razmotrit će nacrt odluke o ratifikaciji Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH, sa jedne strane, i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU. 

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o usvajanju Statističkog programa BiH za period 2017-2020. godina. 

Na dnevnom redu su informacija o aktivnostima na pripremi okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacionog sistema u BiH i informacija o aktivnostima na uspostavljanju i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela u BiH. 

Vijeće ministara BiH raspravljat će i o Analizi sprovođenja Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH. 

Bit će riječi i o dokumentu Ekonomski trendovi za period januar-septembar prošle godine, saopćeno je iz VMBiH. 

Početak sjednice zakazan je za 13.00 sati, a po njenom okončanju najavljeno je novo saopćenje.