GLOBUS

Njemačka i Austrija pozvali na "zbijanje redova": Nešto se sprema u Evropi, moramo biti spremni

Strah od Rusije

Agencije

27.2.2017

Države članice Evropske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su u ponedjeljak u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel. 

"Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta", istaknuo je glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom. 

Bila bi greška kad bi evropske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto evropskih rješenja, upozorio je ministar. 

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i "u našem istočnom komšiluku", rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju. Pozvao je na razdoblje "zbijanja redova" unutar evropskog saveza. 

Kern i Gabriel su naglasili i da se EU treba više kocentrisati na najranjivije članove društva, te na postizanju blagostanja za sve. 

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovno u fokusu političara diljem zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na glasovanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Njemačka novi parlament bira u septembru, a Austrija godinu kasnije.