VIJESTI

Novalić primio prvog savjetnika predsjednika Turske Topčua

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu p

Fena

27.2.2017

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu prvog savjetnika predsjednika Republike Turske Jalčina Topčua sa saradnicima i predstavnicima Turske ambasade u BiH koji je prenio pozdrave i poruku Redžepa Taipa Erdogana.

Istaknut je značaj daljeg razvoja dobrih bilateralnih odnosa dviju izuzetno prijateljskih zemalja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Posebno je naglašena potreba otvaranja prostora za privlačenje turskih investitora u BiH i stvaranje uvjeta za što veću trgovinsku razmjenu koja je sada gotovo izbalansirana.

Dio razgovora odnosio se i na poslovanje turskih firmi u BiH Naton Hayat i Šišedžam koje su među deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine. Kao jedna od bitnih stvari u proširenju ekonomske saradnje naglašena je zainteresiranost turskih kompanija za radove na infrastrukturnim projektima, posebno na Koridoru Vc. 

Bilo je riječi i o izgradnji brze ceste od Beograda do Sarajeva, čiju trasu treba odrediti što prije kako bi i radovi mogli početi.

- U Turskoj imate iskrenog prijatelja i svakako da se trebamo susretati što više i češće kako bismo još više produbili naše prijateljstvo i saradnju – rekao je Topču i izrazio nadu da će ovakvi susreti biti sastavni dio ukupnih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Susretu je prisustvovao i direktor Ureda premijera Samir Iskrić.