VIJESTI

ESV bez dogovara o promjenama sistema obračuna poreza i doprinosa, sindikat najavio proteste

Rečeno nakon današnje sjednice

Redakcija

27.2.2017

Federalna ministrica finansija i dopremijerka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) saopćila je da nije postignut nikakav dogovor o promjenama sistema obračuna poreza i doprinosa.

Ministrica Milićević je rekla kako je na sjednici razmatran Prednacrt Zakona o doprinosima i Prednacrt Zakona o porezu na dohodak te da su sva tri partnera, odnosno poslodavci, federalna Vlada i sindikat bili na različitim stajalištima i da nisu mogli donijeti nikakav zaključak.

- Za ovakve zakone treba potpuna saglasnost poslodavaca, sindikata i federalna Vlade. U ministarstvu finansija se dugo radilo na pripremi zakona, formirane su proširene skupine, a radne verzije smo slali i na određene kontrole u Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku. U BiH još uvijek imamo zadržanu praksu neoporezivih isplata toplog obroka, regresa, prijevoza i očekujemo da će to biti teško uskladiti, ali se mora ponovo razmotriti. Krajnji rok za usvajanje dva navedena zakona je 1. juli, a nakon toga postoji cijeli niz aktivnosti na izmjeni pravilnika Porezne uprave FBiH kao kontrole institucije što će trajati narednih pola godine - kazala je Miličević.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da se radi o dva veoma važna zakona za radnike.

- Sindikat nije prihvatio nikakve prijedloge za nastavak rasprave, nezadovoljni smo zakonima koji su ponuđeni i na sjednici ESV-a. Ministrica Milićević neće da čuje za sastanak sa sindikatom, što je van pameti. Ne mogu vjerovati da ne žele našu pomoć pri izradi zakona, jer smo mi vrlo važan partner. Ako ne prihvate naše zaključke, naš glavni odbor će odlučiti o daljim koracima. Ukoliko zakon dođe u formu prijedloga organizirat ćemo proteste kako bismo spriječili dalje provođenje - kazao je Bajramović.

Predloženi zakon o doprinosima predviđa smanjenje stopa doprinosa, ujednačavanje obuhvata osnovice na nivou BiH, obuhvat svih obaveznih osiguranja za razliku od postojećeg Zakona. Proširenje porezne osnovice kroz oporezivanje naknada iz radnog odnosa koje nemaju karakter plate i uvođenje progresivnih stopa kod oporezivanja dohotka propisuje se novim zakonom o porezu na dohodak s ciljem ravnopravnije raspodjele poreznog tereta.

Donošenjem pravilnika o primjeni tog zakona planirano je da se detaljnije urede oporezivi i neoporezivi prihodi, način utvrđivanja oporezivog dohotka, principi utvrđivanja dohotka, obaveze i prava poreznih obveznika i poreznog agenta, kao i postupak utvrđivanja poreza na dohodak.