CRNA HRONIKA

Dok je vatra gutala sve pred sobom: Svi su se pitali gdje su dijete i njegova majka, a onda sam čuo plač u kupatilu...

Drama u Mašićima kod Novog Goražda

Al. BAJRAMOVIĆ

27.2.2017

Iz požara koji je jučer oko devet sati zahvatio porodičnu kuću Nusreta Bukve u mjestu Mašići kod Novog Goražda u posljednjim trenucima spašeni su njegova kćerka Nadira Muhović i trogodišnji unuk Armin. 

Razbio staklo

Majku i sina na spratu objekta, koji je potpuno izgorio, minute su dijelile od tragedije, ali su ih hrabre komšije uspjele pronaći i izvući iz dima i plamena. Majka dječaka, zbog problema s disanjem, zatražila je ljekarsku pomoć.

- Pili smo jutarnju kafu kad mi je komšija uletio na vrata i rekao da gori kuća. Izletio sam uz stepenice, bio je veliki dim... Dopuzao sam do mjesta gdje su mi spavali kćerka i unuk. Nisam se mogao uspraviti od dima i temperature. Dopuzao sam do balkonskih vrata, razbio stakla i vratio se do dječijeg kreveta da vidim jesu li živi – priča nam Nusret, s vidljivim tragovima vatre i čađi na kosi, odjeći i rukama.

 armin-i-komsija

Simpatični Armin nakon požara u zagrljaju komšije

U kući žive porodice Bukva i Muhović. Nusret sa suprugom Sabinom u prizemlju, a kćerka sa suprugom Sabitom i sinom Arminom na spratu. Nadira i Armin od plamena su pobjegli u kupatilo, gdje ih je pronašao komšija Ahmedin Mašić. 

– Čuo sam galamu i zapomaganje. Svi su se pitali gdje su dijete i njegova majka. Puzeći smo obišli sve prostorije, ali ih nije bilo. A onda čujem dječiji plač iz kupatila. Uhvatim je za ruku, dijete zgrabim... Komšije su već bile šlauf razvukle i donijele aparat za gašenje. Grozno! Izvukao sam je niz stepenište, a dijete sam nosio pod pazuhom. Hvala Bogu da se sve na ovom završilo, ali uništeno im je sve – kaže Ahmedin.

Zahvaljujući komšijama i rođacima, zaustavljeno je širenje vatre na krovnu konstrukciju i ostatak objekta, ali porodica u kojoj niko ne radi izgubila je sve što je imala. 

Obavljen uviđaj

- Čim sam čuo dječiji glas, bilo mi je kao da sam se rodio. Sve je stradalo ali, hvala Bogu, neka je živa glava. Stići će se sve, samo neka se ostalo živo – kaže Nusret Bukva.

Uviđaj su obavili policajci i inspektori Policijske stanice Novo Goražde, a uzrok požara nije bio poznat do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Najavljena pomoć Općine

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine općine Novo Goražde Ibrahima Drljevića, koji je odmah došao na lice mjesta, porodica neće biti prepuštena sama sebi. 

- Izaći će i komisija iz Općine koja će evidentirati štetu i napraviti zapisnik. Vidjet ćemo kolika je materijalna šteta. Moramo pomoći. Pošto je račun Općine blokiran, probat ćemo preko Federalnog ili Kantonalnog ministarstva. Nećemo ostaviti ljude na cjedilu, nikad ih nismo ni ostavili – poručio je Drljević