VIJESTI

Firme posežu i za alko-testom

U nekim strukama, pa i među vozačima autobusa

(Nezavisne)

27.2.2017

Piti alkohol na radnom mjestu posebno je osjetljivo u zanimanjima u kojima su ljudski životi izloženi riziku, a predstavnici raznih struka potvrdili su da takvi slučajevi postoje, dok se u nekim firmama uvodi i alko-testiranje, pišu Nezavisne.

Kao dobra mjera predostrožnosti pokazalo se uvođenje alko-testiranja zaposlenih, što je slučaj u Rudniku olova i cinka "Sase" kod Srebrenice, koji posluje u sastavu kompanije "Gross" iz Gradiške.

"Programom kontrole, koja se ne sprovodit redovno, već na osnovu procjene poslovođe, želimo djelovati preventivno i doprinijeti poboljšanju radne discipline i smanjenju povreda na radu, jer u ovoj struci zna biti i nesreća sa smrtnim posljedicama", kaže Aleksandar Petrić, tehnički konsultant ove firme.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kaže da je upoznat s tim da u nekim firmama postoje alkoskopi koje nose poslovođe, da bi mogli utvrditi da li je radnik u pripitom stanju, i to regulišu unutar preduzeća.

"Bila je slična praksa u rudniku kod Doboja, gdje radnici u početku nisu prihvatali određene discipline, ali sada nema problema", navodi Peulić.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS, pozdravlja ideju testiranja na alkohol.

"Sjedanje za volan pod uticajem alkohola je ravno ubistvu. I takve se stvari, nažalost, ipak dešavaju. U zemljama regiona  veće prevozničke kompanije imaju svoje radnike koji zaustavljaju svoje prevoznike i kamiondžije i kontrolišu da li su pod dejstvom alkohola. Takva pravila i kod nas treba uvesti", predlaže Grbić.