NOGOMET

Predsjednik Hajduka: Ko god šuti, odgovoran je

Burne reakcije nakon pobjede Dinama

Redakcija

27.2.2017

Nakon što je Dinamo pobijedio Cibaliju u prošlom kolu HNL-a i više nego sumnjivim golom iz jedanaesterca oglasio se i predsjednik Hajduka, Ivan Kos.

On je rekao da se ove stvari dešavaju već godinama i da je to jedan dobro organizovan sistem. 

- Ponovilo se ono što opterećuje hrvatski fudbal nekoliko godina. Ovo su samo plodovi sistema koji je naopako postavljen - komentirao je Ivan Kos, Hajdukov predsjednik, poklonjenu pobjedu Dinamu u Vinkovcima u 22. kolu HNL-a. (2:1).

Dodao je da Hajduk u svojoj borbi za pošten nogomet više nije sam.

- Stalno ukazujemo na probleme, nudimo rješenja i tražimo promjene. Sudjelovali smo i u promjeni zakona, koji se do danas ne poštuje. U borbi smo dugo vremena bili sami, ali nadam se da svi postaju svjesni da je ovakvo stanje neodrživo i štetno za fudbal. Nudimo rješenja po pitanju infrastrukture, sudijske organizacije, pravednosti sistema... Ponavljam, to nije pitanje jednog kluba. To je pitanje ravnomjernog razvoja nacionalnog fudbala i ravnopravnosti svih koji su dio fudbalske porodice. Na žalost, vodeći ljudi pokazali su da nisu spremni na promjene. Hajduk nije tu da bi rušio nego da bi sudjelovao u obnovi fudbala u hrvatskoj, ali oni koji nisu spremni za promjene moraju otpasti, ali svaki fudbaler i njegov djelatnik, funkcioner, klub, predstavnik vlasti mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Ko god šuti i prihvata ovo stanje jednako je odgovoran kao i oni koji su njegov izvor - smatra Kos.