BIH

Bakir Izetbegović otkrio: Šta je Međunarodni sud pravde tražio od članova Predsjedništva BiH

Pismo stiglo na zasebne adrese

Redakcija

27.2.2017

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine pismo u vezi s pitanjem revizije presude protiv Srbije. U izjavi za njemu blizak portal "Slobodna Bosna", bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da je u poslijepodnevnim satima dobio pismo i upoznat je s njegovim sadržajem.

- Da, upravo sam pročitao to pismo. U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića prema Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma gospodina Mladena Ivanića i gospodina Igora Crnatka, koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića. Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni gospodina Ivanić, jeste da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine gospodin Softić imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima tog Suda. Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine.

Na pitanje da li Softić ima "validnu legitimaciju", Izetbegović je odgovorio:

 - Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine donesena je u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Odluka je stupila na snagu danom donošenja. U Odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata agenta Softića. Ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena, niti je ikada stavljena van snage. Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti agenta BiH nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine.

Prema tome, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine i dalje predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštovati i u skladu s kojim se mora postupati. Ovdje se radi o poštivanju elementarnog principa kontinuiteta pravnih propisa. Jednom donesena odluka Predsjedništva BiH ima se poštivati i po njoj se ima postupati sve dok je ta odluka na snazi, sviđala se ona nekima ili ne.

Upitan da li to znači da nova odluka nije potrebna, Izetbegović je odgovorio da nije neophodna nikakva nova odluka Predsjedništva BiH kojom se Softić nanovo imenuje za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde za postupak revizije.

- To potvrđuje i činjenica da je Međunarodni sud pravde, na osnovu iste Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prihvatio g. Softića kao agenta BiH u postupku revizije Presude Međunarodnog suda pravde od 11. jula 1996. godine, koji je Savezna Republika Jugoslavija pokrenula 24. aprila 2001. godine - dodao je Izetbegović.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezano za status i legitimaciju agenta Softića neupitne.

- Kolega Ivanić ne želi da na dnevni red Predsjedništva BiH staviti osporavanje legitimacije agenta Softića, jer zna da Predsjedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrješenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom, i da bi time i Ivanić, u formalnom smislu, potvrdio ono što je bjelodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. I upravo zato, u nedostatku pravnih argumenata, Ivanić koristi političke ocjene i stavove kojim pokušava osporiti legitimitet agenta Softića. Pravno je neutemeljena teza Mladena Ivanića da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese odluku o pokretanju postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine, i da u odsustvu te odluke g. Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije te Presude. Predsjedništvo BiH je već jednom donijelo sve potrebne odluke vezano za tužbu BiH, uključujući i Odluku od 4. oktobra 2002. kojom je imenovalo i ovlastilo Softića da zastupa BiH pred Sudom po ovoj tužbi BiH. Sviđala se ta odluka Predsjedništva BiH Ivaniću ili ne, ona je na snazi, i sve dok je na snazi Predsjedništvo ne može ponovo odlučivati o istoj stvari.