REGION

Američka ambasada u Zagrebu oštro osudila skup "podrške Trumpu" koji je organizirala A-HSP

Osude stižu sa svih strana

(M. D.)

27.2.2017

Ambasada SAD u Zagrebu oštro je osudila marš koji su organizirali ultradesničari iz stranke A-HSP-a (Autohtona Hrvatska stranka prava).

Marš neonacista organiziran je jučer i to u samom centru Zagreba.

Tokom marša, pravaši su skandirali predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, te mahali američkim i hrvatskim zastavama, koje su na sebi imala određena obilježja ustaša i nacističke tvorevine NDH.

"Za dom spremni!"

Na skupu se okupilo oko 30 simpatizera nacističke ideologije, koji su uzvikivali ustaški slogan "Za dom spremni", te su imali i obilježja neonacističke Nacionalne demokratske stranke Njemačke (NPD).

- Ambasada SAD najoštrije osuđuje neonacističke i pro-ustaške parole i slogane koji su se mogli vidjeti tokom demontracija nekolicine osoba u Zagrebu u nedjelju, navodi se u saopćenju Ambasade SAD u Hrvatskoj.

- Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja SAD s ovakvom odvratnom ideologijom. Svako povezivanje Amerike s nacizmom i fašizmom je uvreda na sjećanje na 186.000 američkih vojnika koji su poginuli u Evropi tokom rata s nacističkom Njemačkom, kao i bacanje ljage na uspomenu na milione nevinih ljudi koji su nastradali tokom Drugog svjetskog rata, dodao je se u saopćenju.

Osude stižu sa svih strana

Hrvatska vlada također je osudila ovaj skup.

- Oštro osuđujemo okupljanje članova A-HSP-a u Zagrebu. Promocije ustaške ideologije i nacizma su direktan udar na fundamentalne vrijednosti Ustava Hrvatske, navodi se u saopćenju hrvatske vlade.

Iako je marš uredno najavljen policiji, predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec je uhapšen zbog uzvikivanja slogana "Za dom spremni", što prema zakonu nije dozvoljeno.

Keleminec je jučer izjavio kako je predstavnik njemačke neonacističke stranke NPD Alexander Neidlein, također, bio prisutan na maršu, kao podrška A-HSP-u.

Klasična nacistička parada

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora Boris Miletić, također, je najoštrije osudio marš neonacista.

- Ovo je klasična nacistička parada. Teško je i zamisliti veći nivo primitivizma od ove sramotne i opasne parade. Šokiran sam činjenicom da se ovakve stvari mogu organizirati danas u Hrvatskoj, rekao je Miletić.

Između 1941. i 1945. godine nacistička Njemačka je formirala fašističku tvorevinu, Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je vršila strašne zločine nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i svim neistomišljenicima.