GLOBUS

Novi Trumpov šamar Srbiji: Regionalni mediji javljaju da će Bijela kuća danas osramotiti Tomislava Nikolića

Uoči sjednice Vijeća sigurnosti

Gazeta Ekspress

27.2.2017

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija pripremile su predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću gorko iznenađenje za današnji sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, piše prištinska Gazeta Ekspress. 

U tekstu ovog lista navodi se da je srpska javnost imala velika očekivanja nakon izbora predsjednika Donalda Trumpa, nadajući se da će nova administracija u Bijeloj kući promjeniti svoj stav o Kosovu.

– Ali su 45. predsjednik SAD i njegovi najbliži saradnici nedavno srušili nade Srba. Prvo je ambasadorka UN, Niki Hejli, otvoreno izjavila da bi Kosovo trebalo da postane član UN, a sadašnji šef Skupštine Kosova, Kadri Veselji, objavio je fotografiju sa sastanka koji je održao s prvim čovjekom Amerike, u Vašingtonu – piše Ekspress.

Ova dva udarca, kako su ih nazvali srpski mediji, podsjetili su Srbiju da je Kosovo za SAD zatvoreno poglavlje, i da će SAD nastaviti da tretiraju Kosovo kao nezavisnu državu.

Ali, izgleda da se udarci SAD ne završavaju ovde. Još jedan šamar čeka Srbiju i njenog predsjednika, Tomislava Nikolića, u ponedjeljak, u Njujorku, piše Gazeta Express.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN, u ponedeljak, SAD, Francusku i Britaniju neće predstavljati ni njihovi ambasadori u UN, niti zamjenici ambasadora.

Srbiju je trebalo da predstavlja njihov ambasador, ali se čini da je, slanjem predsjednika u New York na sastanak Vijeća sigurnosti UN, Beograd odlučio da bude predstavljen na političkom nivou.

Kao rezultat toga, Nikolić će se sastati s najnižim zvaničnicima Amerikanaca, Francuza i Britanaca, jer će ovaj skup bojkotovati njihovi ambasadori i podređeni će prenijeti njihov stav.

Kosovo će na sjednici predstavljati ambasadorka u Vašingtonu, Vljora Čitaku.