VIJESTI

Obradović: Radnik je više puta opominjan da ne ulazi u minsko polje

Izbjegnuta tragedija u Lukavcu

Al. Ti.

27.2.2017

U mjestu Smoluća u općini Lukavac danas je umalo došlo do tragedije kada je jedan radnik s građevinskom mašinom zalutao u minsko polje.

Kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Centra za uklanjanje mina (BH MAK) Saša Obradović u općini Lukavac je građevinska mašina, odnosno bager koji je ušao u minsko polje.

- Utvrđeno je da je više puta gospodin s mašinom, odnosno bagerom ulazio u minski sumnjivo područje i da je više puta opominjan od osoba iz Centra za uklanjanje mina da ne ulazi u rizično područje - kazao je Obradović.

bager-mina-11

Također, danas su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspjeli izvući vozača iz bagera.

- Vozač bagera je tokom okopavanja zemljišta otkrio protutenkovsku minu. Pripadnici Centra za uklanjanje mina i Federalna uprava civilne zaštite je odmah bila na terenu. Moram da apelujem na stanovništvo da ne ulaze u minski sumnjiva područja - istakao je on.

Kako saznajemo osoba koja je upravljala bagerom je ranije više puta opominjana da ne ulazi u to područje.

- Vidite šta se desi kada se ponašate nesavjesno. Ponovo je ušao u minsko polje i našao se u problemima. Gospodin je izašao iz mašine, a samo se bager nalazi u tom rizičnom području, koje će sutra uz pomoć Federalne uprave civilne zaštite biti izvučeno na sigurno područje - rekao je Obradović.

Na kraju nam je rečeno da se deminiranje ovog predjela nalazi visoko na listi prioriteta.