LIFESTYLE

Pogledajte kako će izgledati novi model Nokije 3310

Moderan dizajn

Redakcija

27.2.2017

Prilikom predstavljanja nove generacije jednog od najpopularnijih mobilnih telefona u historiji, Arto Nummela, šef kompanije HMD Global koja je otkupila prava na Nokijin brand, izdvojio je tri najvažnije stvari vezane uz Nokiju 3310 - bateriju koja traje mjesec dana, zmiju te poznati Nokijin ringtone.

Sigurno je kako prodajne brojke ovog uređaje neće biti niti slične kao i originalnog modela s početka prošlog desetljeća, no ovaj bi telefon mogao privući brojne 'nostalgičare' koji će ga kupiti drugi telefon, odnosno rezervni uređaj čija ih baterija neće iznevjeriti kao baterije na pametnim telefonima, a velika potražnja može se očekivati i na tržištima u razvoju. 

No, prije svega, riječ je o odličnom PR potezu jer su vijest o ovom uređaju prenijeli brojni poznati mediji te su na taj način podsjetili kako je Nokia i dalje 'živa', a osim nove generacije ove mobilne ikone, na Mobile World Congressu HMD je predstavio i nove pametne telefone koji rade na Androidu.

Nova Nokia 3310 dolazi s modernijim dizajnom koji, prema reakcijama na društvenim mrežama, dio korisnika nije najbolje prihvatio, ima kameru rezolucije 2MP (od koje ne treba očekivati čuda) i ekran u boji dijagonale 2,4 inča rezolucije 240x320 piksela, na njemu se može surfati internetom 2G brzinama i igrati zmiju, a njegova cijena na europskom tržištu iznosit će 49 eura.

Prema službenim podacima iz HMD-a, ako se telefon koristi u stand-by modu, bateriju je dovoljno puniti samo jednom mjesečno, odnosno može izdržati 22 sata razgovora. 
Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim uređajem kada se pojavi na tržištu, a na Wiredu kažu da u HMD-u najveću prodaju mogu očekivati na tržištima u razvoju poput afričkog gdje je sredinom prošle godine smanjena prodaja pametnih telefona, dok je prodaja 'običnih' mobitela porasla za čak 30 posto.