SARAJEVO

Stajalište kod pijace "Heco" skratilo bi put

ZAHTJEVI Građani Vogošće, Rječice, Zabrđa i Sokolja traže dodatnu stanicu

N. MANJURA

27.2.2017

Skoro 17.000 građana koji svakodnevno koriste autobuske linije sa stupskog terminala prema Vogošći, Rječici, Zabrđu i Sokolju, traže da se osigura dodatno stajalište kod pijace "Heco". Kako nam je kazao Šukrija Jusupović iz Mjesne zajednice Sokolje, zahtjev je krajem 2015. godine poslan u Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, ali do danas odgovor nisu dobili. 

Nemaju dozvolu

Stajalište na mjestu koje su građani predložili, već postoji, ali vozači tih linija nemaju dozvolu da staju. Kada bi se ono uvelo u red vožnje, skratilo bi putovanje do polazne stanice, pogotovo za vrijeme gužvi.

- To stajalište je udaljeno od Stupa skoro 700 metara, a ljudi koji iz grada idu na Stup, ne bi morali žuriti i po svaku cijenu trčati na linije, koje su ionako neredovne. Kada bi mogli da kod pijace čekaju autobus, skratilo bi im to put za desetak minuta, a za vrijeme gužvi to je mnogo vremena - kazao je Jusupović.

sukrija-jusupovic

Jusupović: Problem s gužvama 

Mjesna zajednica Sokolje uputila je još krajem 2015. godine zahtjev Općini Novi Grad, koja ga je  poslala nadležnom ministarstvu, kazao nam je Jusupović. Dodaje da je i GRAS saglasan s njihovim zahtjevom, ali da ne mogu ništa uraditi bez dozvole Ministarstva. Ovu informaciju potvrdio nam je i izvršni direktor autobuskog saobraćaja u GRAS-u Senad Međedović. 

senad-medjedovic

Međedović: Potvrdio navode 

Treba saglasnost 

- Na osnovu zahtjeva građana, mi damo svoje mišljenje. Tu smo dali saglasnost, stanica se može uvrstiti. Ali, mi ne možemo to uraditi bez saglasnosti nadležnog ministarstva - kazao je Međedović.