REGION

Mesić ostaje bez titula počasnog građanina Podgorice?

Demokratski front podnio inicijativu, sutra glasanje

(A. S.)

27.2.2017

Odbornici podgoričkog gradskog parlamenta raspravljat će sutra o inicijativi kluba odbornika Demokratskog fronta da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću oduzme titula počasnog građanina Podgorice.

Mesić je za počasnog građanina Podgorice izabran 2007. godine, a iz DF-a, kao razlog za ovakvu inicijativu navode nedavne Mesićeve izjave o nekadašnjem logoru Jasenovac.

Na konferenciji za novinare, iz DF-a su objasnili razloge svoje inicijative i pozvali kolege iz drugih partija da ih podrže na sutrašnjem glasanju.

- Nakon što je u javnosti izašla informacija sa sastanka u kojem je učestvovao bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, u kojem afirmativno priča o zločinima koji su se događali u periodu od 1941.-1945. godine na teritoriji Hrvatske, klub odbornika DF-a pokrenuo je inicijativu za poništenje odluke o davanju titule počasnog građanina Podgorice Stjepanu Mesiću. Smatramo da su se stekli uvjeti da nakon njegovih govora o koncentracionom logoru Jasenovac, za koji je tvrdio da se tamo nisu događali zločini i da su uvjeti u logoru bili dobri za logoraše, to je za nas dovoljan razlog da se ova odluka poništi. Jedna takva osoba ovu titulu ne zaslužuje - kazao je odbornik DF-a u gradskom parlamentu, Miodrag Bešović.

Poručio je i da su to dovoljni razlozi da se sa građana Podgorice skine hipoteka da je Stjepan Mesić jedini počasni građanin Podgorice.

- Jer nikada nismo dobili stav čime je on zaslužio ovo priznanje. Očekujemo od odbornika da će svjesnom odlukom izaći u susret ovom zahtjevu - kazao je Bešović.

Stjepan Mesić je za počasnog građanina Podgorice izabran 2007. godine, uz protivljenje tadašnje opozicije.

U odluci o proglašenju tada je navedeno da se Mesić proglašava za počasnog građanina Podgorice za zasluge u razvoju demokratskog društva, afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj, te se ističe da je Mesić poznat u državama regije kao najaktivniji promoter mira, stabilnosti i novih političkih odnosa.