VIJESTI

Grupa koju je Čampara neosnovano proglasio terorističkom traži nagodbu

SAZNAJEMO Zbog nepravde podnijeli zahtjev Ministarstvu pravde BiH

M. AŠČIĆ

27.2.2017

Trojica pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, Kasim Mehidić, Semir Salkanović i Elvir Mašić, koji su hapšeni zbog osnova sumnje da su dio terorističke grupe u BiH, podnijeli su zahtjev za sklapanje sporazuma o vansudskom poravnanju štete s državom zbog njihovog nezakonitog pritvaranja prije dvije godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Akcija “Rez”

Ova trojka je putem sarajevskog advokata Senada Dupovca nedavno podnijela zahtjev Ministarstvu pravde BiH, a što nam je potvrdio i Dupovac.

Salkanović i Mašić hapšeni su u akciji „Rez“ 2015. godine zbog sumnje da su pripadnici terorističke grupe koja je planirala napade za novogodišnje praznike u Sarajevu. U pritvoru su proveli mjesec, a krajem prošle godine Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv njih i još devet osoba koje su tada uhapšene.

S druge strane, Mehidić je hapšen također 2015. godine, ali zbog navodne povezanosti s Nerdinom Ibrićem koji je ubio policajca u napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku. I on je u pritvoru u Busovači proveo mjesec, a kasnije je pušten na slobodu i protiv njega se ne vodi nikakav postupak.

dubravko-campara-23

Čampara: Nezakonito pritvaranje

Postupajući tužilac u oba ova predmeta bio je Dubravko Čampara, koji je donio naredbu za hapšenje ovih osoba, označio ih opasnim teroristima, a kasnije i obustavio istragu.

Jasna računica

Dupovac kaže da je najprije zatražena nagodba kako bi državni pravobranioci pokušali naći sporazumno rješenje za svaku od ove tri osobe pojedinačno.

- Za sada smo im ostavili način da to bude dobra volja države da se pokušaju dogovoriti vansudskim putem o poravnanju štete. Svi su nezakonito u pritvoru proveli mjesec. A ako Ministarstvo pravde BiH na naš prijedlog odgovori negativno, onda idemo s tužbom jer druge opcije nema – kaže Dupovac.

dupovac

Dupovac: Neka se dogovore  

On nam je potvrdio da ne zna iznos odštete koju će njegovi klijenti tražiti putem vansudske nagodbe.

- To sam prepustio njima da riješe i da se dogovore ako država hoće, a ako neće, onda ide tužba. Zna se kako se to računa. Svaki dan u pritvoru se mora nadoknaditi – rekao nam je Dupovac.

Svezan i uhapšen pred šestero djece

Salkanović, koji je uhapšen pa pušten u akciji Federalne uprave policije (FUP), a po naredbi Tužilaštva BiH, lišen je slobode u svojoj kući u Sarajevu 22. decembra 2015. godine oko šest sati ujutro. Uhapšen je tada pred šestero djece koja su većinom bila maloljetna. Dupovac nam je nedavno ispričao da su ga pripadnici FUP-a sat i po držali svezanog na stomaku ispred kuće, a na sebi je imao samo kratku majicu i duge gaće.