NOGOMET

Sušić za Avaz.ba: Igramo sjajno, ali tek sam na pola puta do opstanka

Naš stručnjak i najbolji igrač svih vremena pomjera granice u Alanyasporu

A. SOKOLOVIĆ

28.2.2017

Safet Sušić je ponovo došao u žižu turske sportske javnosti. O našem treneru se pišu hvalospjevi, nakon što je skoro pa otpisani Alanyaspor, praktično izvukao iz drugoligaškog ambisa. 

Pape je na klupi ovog kluba ostvario dvije pobjede i remi. I sam Sušić u razgovoru za Avaz.ba kaže da je bilo objektivno da njegova ekipa dobije oba meča kući, ali nije očekivao s ovakvim rezultatima.

Alanyaspor je u subotu s 4:1 pobijedio Adanuspor, prije toga su donijeli bod s teškog gostovanja iz Trabzona (0:0) te nadigrao Genclerbirligi s 3:0.

Sedam golova

- Postigli smo sedam golova u dva meča kod kuće. Takve rezultate Alanyaspor nije imala prije mene, pa su možda turski novinari malo iznenađeni. No, brzo to prođe. izgubiš jednu utakmicu i odmah dođe "kontra" - kaže Sušić za naš portal.

Naš stručnjak, koji je prije Alanyaspora s uspjehom vodio Istanbulspor, Rizespor, Ankaragucu, Konyaspor i Ankaraspor, kaže da i dalje njegova ekipa ima najteži raspored od svih konkurenata u borbi za ostanak.

- Do kraja imamo pet susreta kući, a sedam u gostima. Ostali konkurenti imaju sedam mečeva kući. Nadam se da ću prije zadnjeg kola imati četiri boda prednosti u odnosu na Rizespor. Ne bih volio da u Rize idem s manjom bodovnom razlikom. Predstoji nam borba, koja možda tek sada kreće - kaže Sušić.

susic-2

Sušić u tri susreta mimo svih očekivanja osvojio sedam bodova

Pape je komentirao i remi koji je ostvario u Trabzonu.

- Ta nam je utakmica dala krila. Taj remi niko nije očekivao. I dalje smatram da još nisam ništa napravio u Alanyasporu, ali sam na dobrom putu da nešto ostvarim. Vidjet ćemo, možda će naredni mečevi ponuditi neki rasplet, povoljan po nas - priča nam Sušić. 

On je za naš portal komentirao i igru ostalih konkurenata.

- Bursa sigurno ostaje, oni igraju dobro, a i ekipa im je odlična, iako imaju samo tri boda više od nas. Kayserispor je doveo sedam igrača u ovoj pauzi. Koliko sam čuo planirali su u prethodna četiri susreta osvojiti četiri boda, a upisali su ih svih 12. Oni su mi skoro sigurni. Adanaspor i Gaziantepspor su u najtežoj situaciji i nadam se da su to skoro pa dva sigurna putnika za drugu ligu. Ko će biti treći? Nadam se da nećemo mi - oprezan je Sušić. 

Naš najbolji igrač svih vremena dodaje da se u Turskoj situacija na tabeli mijenja iz utakmice u utakmicu.

- Ekipa igra sjajno i to je ono što mi daje nadu. Igrali su oni dobro i dva-tri kola prije mene, ali nisu imali sreće. Tek sam na pola puta od opstanka, ali vjerujem da ću Antaliju ostaviti u ligi - priča nam Sušić.

S druge strane, turski mediji kažu da se na Bahcesehir Okullari Areni igra odličan nogomet kako je Sušić preuzeo ovu ekipu. Pape je i kao igrač uvijek bio čvrsto na zemlji, a takav je i kao trener.  

- Lijepo je to što pišu, ali začas mediji u Turskoj, kao i u svijetu, okrenu ploču kada krene loše. Vidjet ćemo šta će nam donijeti naredna utakmica protiv Basaksehira - kaže Pape.

Operacija kuka

Do kvalifikacijske pauze u Turskoj će se igrati još tri kola. Sušić trenutno u planu ima da ostane u Alanyi.

- Djeca su u Parizu i trenutno sumnjam da ću otići do Francuske ili Bosne i Hercegovine. No, nikada se ne zna - tajanstven je trener Alanyaspora.

Sušić je, osim što je bio vrhunski nogometaš, i odličan teniser. Rekreativno je znao dobiti svoje prijatelje. Možda zato što su mu tereni na Roland Garrosu blizu stana u Parizu. No, kako je operirao kuk prije 10 mjeseci, s teniskim reketom se veoma malo druži. 

- Nisam uzeo reket u ruke od operacije. Pomalo trčim s igračima na treningu i to je sve. Čak ni mali nogometa ne igram. Neću da rizikujem - kazao je Sušić.

fanatik-23

List "Fanatik" veliki prostor posvetio našem stručnjaku