VIJESTI

Hoće li i u institucijama FBiH biti ukinut "bijeli hljeb"?

ISTRAŽUJEMO Nakon što se Vlada pozitivno izjasnila o inicijativi

A. DUČIĆ

27.2.2017

Nakon što je prije skoro godinu u institucijama BiH, zahvaljujući prijedlogu državnih poslanika iz SBB-a, ukinut "bijeli hljeb", to jest pravo na plaću funkcionerima u trajanju od godinu i nakon isteka mandata, postavilo se pitanje hoće li ova vrsta naknade biti ukinuta i na federalnom nivou.

Pionirski korak

Vlada FBiH, naime, na sjednici u četvrtak napravila je prvi korak ka ponovnom oživljavanju ove priče u Federaciji tako što je, očitujući se o inicijativi iz Kluba DF-a, ocijenila kako smatra opravdanim da bude ukinuta ova vrsta naknada, i to za funkcije izabranih dužnosnika, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike.

Vlada je još u januaru 2015. dala zeleno svjetlo na zahtjev Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, koji je napravio pionirski korak u ovoj oblasti po uzoru na SBB-ov klub u Državnom parlamentu.

U zvaničnoj inicijativi Kluba SBB-a zatraženo je brisanje člana 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima FBiH, koji je propisivao pravo za imenovane dužnosnike i njihove savjetnike da ostvaruju naknade na plaće godinu poslije isteka funkcije. 

Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović izjavio je za "Avaz" da je ovaj klub na istom fonu s obzirom na računicu da bi se brisanjem ovog člana u jednom mandatu uštedjelo oko devet miliona KM.

beganovic-nasir3mk

Beganović: Pitanje morala  

- Svakako, izmjene Zakona predložene su i kako bi se stalo ukraj nemoralnom korištenju ovih prinadležnosti, koje su u proteklim godinama praznile budžete. Na drugim je klubovima da se ponovo izjasne jesu li za ovaj prijedlog ili ne - kazao nam je Beganović.

Sukob interesa

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović istakao je da u prvom redu treba voditi računa o usklađenosti ovog zakona sa Zakonom o sukobu interesa, jer je tu propisana nemogućnost zaposlenja u brojnim institucijama ako je obavljana visoka funkcija.

osmanovic-ismet1mk

Osmanović: Cjelovito rješenje

- Mora se ući u suštinu troškova i naknada pa donijeti cjelovito rješenje - kazao je Osmanović.

Šta imaju ministri, a nemaju poslanici

- Ovo se treba raditi hladnije glave i kada je riječ o drugim naknadama. Jer se mora voditi računa o razlici u statusu između ministara i poslanika. Ministri, naprimjer, imaju vrlo jaku logistiku, službena vozila, vozača, reprezentaciju. Poslanici sve to nemaju te koriste privatne telefone, vozila, gorivo - kazao je Osmanović.

9 miliona KM

uštedjelo  bi se u jednom mandatu brisanjem člana 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima FBiH