BIH

Opozicija nakon sjednice: Sve je ovo bila farsa Milorada Dodika!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na vanrednoj sjednici NSRS

G. D.

27.2.2017

20:30

Opozicija u Narodnoj skupštini RS nije glasala za zaključke koji su usvojeni na današnjoj posebnoj sjednici NSRS na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila revizija presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Četvrti zaključak nije usaglašen, jer se o njemu nisu mogli dogovoriti pozicija i opozicija. Zbog toga su poslanici opozicije bili suzdržavni prilikom glasanja. Prema tom zaključku "NSRS poziva sve predstavnike RS u institucijama BiH da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou BIH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja".

- Nismo usaglasili da Srbi u zajedničkim institucijama treba da blokiraju čitavu BiH zbog Suda i Tužilaštva BiH. Milorada Dodika i Nenada Stevandića ne interesuje revija preusde u potpunosti, nego ih interesuje da nas dovedu u dodatnu krizu zato što smatraju da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH - rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Ako Dodik, rekao je Govedarica, ima nešto protiv Suda i Tužilaštva BiH, neka spovede odluko o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH. Savez za promjene neće blokirati zajedničke ustanove i neće ugroziti Dejtonski mirovni sporazum.

- Tako bi dozvolili Bakiru Izetbegoviću da svu krizu koju je napravio prenese u RS. Sporni četvrti zaključak je u koliziji sa drugim zaključcima koji se tiču reformske agende. Njih ne interesuje revizija preduse, već kako i na koji način da ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, jer su pojedinci predmet Suda i Tužilaštva - istakao je Govedarica.

Sve je ovo, dodao je on, bila vrsta farse u koju je vlast željela da uvuče opoziciju i natjera ih da blokiraju državu BiH i RS zbog Milorada Dodika i mnogih koji su u poziciji da polažu račune.

- RS bi bila optužena za rušenje Dejtona i to je ono što Izetbegović priželjkuje. To RS ne smije sebi da dozvoli - kazao je Govedarica.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je danas na djelu bila "neviđena improvizacija".

- Namjera vlasti je bila da iskoriste momenat u marketinške svrhe. Ovo je pokušaj da se narednih dana ponovo razvija priča o izdajnicima i partiotama. Šta ćemo sa klirinškim dugom, sa pasošima, sa Zakonom o akcizama ako blokiramo ustanove. DNS i SP su bili protiv zaključaka, ali su glasali za njih da se ne zamjere Dodiku - kazao je Borenović.

16:53

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da je današnja sjednica NSRS trebala biti održana nakon što se vidi šta je Međunarodni sud pravde u Hagu pisao članovima Predsjedništva BiH.

- Podnošenje zahtjeva za reviziju predstavlja vaninstitucionalni čin. Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o ovoj reviziji. Ovo je jednostran akt i grub atak na ustanove. Sakif Softić nema ovlaštenja za postupanje po reviziji. Ova revizija neće biti prihvaćena, ali ozbiljno narušava unutrašnje odnose, regionalne odnose i dobrosusjedske odnose Srbije i BiH - kazao je Govedarica.

Vlada RS bi trebala, kazao je on, da oformi ekspertsko-pravni tim koji bi pratio sva zbivanja koja se tiču krize u koju BiH ulazi.

- Taj tim bi morao da ima dobru koordinaciju sa Srbijom. Bitno je da danas dođemo do usaglašenih stavova. Bitno je i da imamo zajedničke stavove i poglede, ali samo ako uspijemo da shvatimo šta je to jedna odgovorna nacionalna politika koja može da zaštiti Srbe u RS - rekao je Govedarica. 

15:51

Predsjednik Partije demokratske stranke (PDP) Branislav Borenović istakao je da niko nije ni sanjao prije dvije godine da će biti održana današnja posebna sjednica. On je istakao da je Izetbegović napustio zajedničke ustanove i da je ustanovio paralelni sistem.

- Onaj ko se zaklinjao u BiH sada ju je snažno napao. Sama hronologija događaja je dosta čudna. Tek nakon prije dva mjeseca smo prvi put čuli da će se ići s revizijom nakon deset godina. Sasvim je jasno da je Izetbegovićevo djelovanje potpuno van ustanova BiH - rekao je Borenović.

Ovdje se radi o novoj situaciji, kazao je Borenović. Predsjednik PDP-a kazao je da Softić nema legitimaciju za predstavljanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Izetbegović je uveo BiH u ozbiljnu krizu. Kako dalje? Kako sarađivati s ljudima koji su spremni da iskoriste svaku mogućnost da političke tenzije podignu na neprikladan nivo? Potrebno je djelovati snažno i odlučno, moramo staviti tačku na uzurpaciju ustanova koje pripadaju i Srbima - istakao je Borenović.

Borenović dodaje da ovo djelovanje treba osuditi i procesuirati i odlučiti kako usaglasiti djelovanje unutar određenih ustanova.

- Da li ćemo se obraćati Ustavnom sudu BiH? Nije ovdje samo Savez za promjene u pitanju, jer ovdje vrlo aktivnu ulogu mora imati i Vlada RS. Svi smo mi obmanuti od jednog istog čovjeka i jedne iste politike - kazao je Borenović.

14:48

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) rekao je danas u Banjoj Luci, na vanrednoj sjednici, da je Bakir Izetbegović donio samostalnu odluku i tako izazvao svojevrsni državni udar.

- Napadnut je ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum. Poruka koja je poslana iz sarajevske Vijećnice je jasna: to je nastavak bošnjačke politike koja je definirana oko riječi agresija i riječi genocid. Ovo je nastavak onoga što smo slušali i što slušamo nakon Dejtona - rekao je Bosić.

VEZANA VIJEST >>> Koalicija Domovina: Ovo je put u drugi genocid!

Bosić je istakao da se postavlja pitanja šta je Srbima Dejton i šta je Dejton znači RS.  Da li Srbi, pitao je Bosić, treba da brane Dejton i ono što su dobili Dejtonom?

- Ne treba da učestvujemo u rušenju ustanova koje je Dejton definirao. Nije nikakva tajna da Hrvati žele novu raspodjelu i teritorija i političkih odnosa. Hrvati su, kao i Srbi, mnogo puta bili proganjani od strane međunarodne zajednice, ali nikada nisu donijeli odluku da napuštaju ustanove koje im pripadaju - kazao je Bosić. 

14:30

Nakon Dodika, poslanicima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. On je rekao da je u julu 2016. godine došao do saznanja da je Bakir Izetbegović pokrenuo proces podnošenja revizije. 

- Početkom jula prošle godine poslao sam pismo u Hag. Napisao sam da bi bilo kakvo podnošenje revizije bez saglasnosti Predsjedništva BiH bilo nelegalno. Svako drugo ponašanje predstavlja privatizaciju ustanova BiH. Odluke Predsjedništva BiH nije bilo podnošenje zahtjeva takozvanog agenta je takođe nelegalno, jer je mandat Sakiba Softića okončan. Nelegalno je i podnošenje zahtjeva od strane ambasadora BiH u Hagu - kazao je Ivanić. 

Ivanić dodaje da je bio vrlo često u komunikaciji sa sudom, ali i s pravnim stručnjacima. On je istakao da revizija predstavlja novo suđenje, što znači da treba nova odluka Predsjedništva BiH. 

- Nema sumnje da li će sud prihvatiti zahtjev za reviziju ili ne. Zbog toga nisam mnogo govorio o reviziji. Govorio sam o načinu odlučivanja, jer je srušen svaki princip donošenja odluka u BiH. Krajem januara postalo je jasno da će Izetbegović na nelegalan način podnijeti zahtjev, svjestan činjenice da Čović i ja nismo dali saglasnost za to - rekao je Ivanić. 

On kaže da je pozvao sve ambasadore zemalja članova PIC-a i tražio od njih da zaustave ovakav razvoj događaja. Jedan dio tih ambasadora, kazao je Ivanić, nije vjerovao šta će se dogoditi. 

- Mnogi od nas su očekivali jasniji stav Međunarodne zajednice. Činjenica da do sada nismo napadani je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Ministar inostranih poslova BiH je, također, napisao pismo. U tom pismu se ponavlja puka istina: da niti jedan organ nije donio odluku o pokretanju revizije. Ambasadorica Čolaković je, mimo svih pravila diplomatskog ponašanja, dobila usmenu instrukciju od Izetbegovića da to pismo ne preda. To je pravljenje bošnjačke struje u Ministarstvu - rekao je Ivanić.

On je rekao da još uvijek razmišlja o tome da će uputiti identične naloge kao Izetbegović srpskim amasadorima ukoliko Izetbegović ne ukine svoje naloge Čolakovićevoj. Na taj način će, kazao je Ivanić, biti ukinuta diplomatska mreža.

VEZANA VIJEST >>> Nedim Čivić poručio Ivaniću: Bez bošnjačkih glasova ne biste sjedili u Predsjedništvu

- Postalo je jasno da Izetbegović potpuno zaobilazi Predsjedništvo BiH i da će se odluka donijeti na neformalnom sastanku bošnjačkih političara. Odlučio sam da pozovem Softića kada već on nije pozvao mene koji sam simbol BiH.. Rekao sam mu da nema mandat i da ga mora tražiti ako ga želi. Rekao sam da ću na njegov zahtjev odmah sazvati sjednicu Predsjedništvu BiH, ali njemu je bilo dovoljno samo ono što misli Bakir Izetbegović - istakao je Ivanić. 

On dodaje da će u BiH ostati negativne političke posljedice. Dalje je podsjetio da Izetbegović uveo Predsjedništvo u neku vrstu blokade, te da "paralelne bošnjačke strukture ruše dejtonsku BiH".

- To znači da Predsjedništvo nije donijelo odluku o pokretanju revizije, iako sam ja tu mogućnost dao. Blokadu je napravio Izetbegović, a ne neko iz RS. Pripremio sam novo pismo, ali zbog postojanja bošnjačke paralelne struje unutar Ministarstva inostranih poslova pismo neću predati uobičajenim putem, nego će ga odnijeti ministar inostranih poslova lično. U pismu stoji odluku da je reviziju podnijela jedna grupa političara koji pripadaju istoj političkoj opciji i istoj etničkoj grupi - kazao je Ivanić. 

On smatra da je BiH brutalno privatizovana. Ivanić dodaje da će u vremenu koje dolazi znati šta treba uraditi. Ivanić kaže da se osjećao sam i da su mnogi željeli da on padne, a da s njim padne i RS. 

- Imam viziju kako treba dalje raditi. Važan korak za dalji rad Predsjedništva BiH treba da napravi Bakir Izetbegović, jer je on uveo blokadu u ovu ustanovu.

13:49

Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da će revizija odrediti nova ponašanja u BiH. On je istakao da tužba BiH protiv Srbije nikada nije bila legalna. Dodik je rekao da je na djelu nastojanje da se Srbima pripiše genocidno određenje.

- To pokreću Bošnjaci kroz individualne, ali i kolektivne tužbe za genocid protiv Srbije. Nadam se da ćemo donijeti odluke koje su isključivo u interesu u RS. Pozivam na jedinstvo svih nas koji smo u ovome. RS je iznad svega. NSRS je jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS - kazao je Dodik.

On je rekao da u BiH ne postojii treća strana osim RS i FBiH, ali je međunarodna zajednica uvijek bila uz bošnjačku stranu. Stranci su, kazao je Dodik, uvijek stimulisali Bošnjake.

- Ovo je jedna ozbiljna kriza koja je definisana svim pravnim greškama koje je načinio Bakir Izetbegović, ali ne smijemo zaboraviti nasilja visokih predstavnika. Ne smijemo zaboraviti koliko smo nadležnosti izgubili i koliko je legalno izabranih političara smijenjeno. A sada je jedan član Predsjedništva BiH napustio tu ustanovu i sa jednom neformalnom grupom građana u Vijećnici donio odluku u ime cijele BiH - istakao je Dodik.

Dodik dodaje da nema razlike između politika Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića, reisa Cerića i bakira Izetbegovića. Njihova namjera je da revidiraju Dejtonski sporazum.

- Zar u Vijećnici nije bio sav vrh SDA? Njih uvijek okupi mržnja prema Srbima i prema RS. Svima je jasno da nema pravne osnove za reviziju presude, ali to nije dovoljno da se ovo prevaziđe. Izetbegović i njegovi sljeedbenici urušili u BiH, iako je govorio da se za nju zalaže. Ovaj udar ne smijemo da propustimo. Ne smije da se stekne utisak da mi sada branimo BiH. Mi branimo procedure - kazao je Dodik.

Dodik je rekao da Izetbegović ne bi krenuo u reviziju da nije vjerovao da će se Srbi i oko toga podijeliti. Bakir Izetbegović, kazao je Dodik, nije mjera srpske politike. Ne mogu Srbi, dodao je on, zaboraviti priču oko 9. januara.

- Ne smijemo zaboraviti da je na sve u RS organizovana hajka zbog 9. januara. Željeli su da kriminalizuju cijeli vrh RS. Gotovo je izvjesno i sigurno da nas 11, 12. ili 15. marta očekuje optužnica za referendum. Vidimo da se Mektić veseli zbog toga - istakao je Dodik.

On je rekao da svi moraju biti jedinstveni oko sudija stranaca, ali i daljeg procesa u mehanizmu koordinacija. Dodik smatra da je potrebno jasno reći šta će RS raditi u bilo kojem slučaju.

- Postoji konsenzus kako ćemo se kretati prema Evropi. Nas su izigrali oko imovine i nju su vratili u taj nepostojeći sud. Zar nećemo imati iste politike oko toga? Treba da budemo u organima zajedničkih ustanova, ali da ne odlučujemo. Dok nas ne poslušaju, vraćaćemo se na dnevni red - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum davno ukinut. Osnovni elementi svake države su ukinuti, ali RS ne smije ćutati.

- Odavde se ne smijemo udaljiti dok ne budemo jedinstveno. Nije bitno iz koje stranka ko dolazi danas. Imali smo teške političke borbe, ali su nas Dan RS i revizija ujedinili. Insistiraću da NSRS mora da obavezuje sve, pa i one koji rade u zajedničkim ustanovama. Hoću da raščistimo sve - rekao je Dodik.

On je rekao da predstavlja RS i da mora ga govori u njeno ime kada je ona ugrožena. Dodik pita da li je Izetbegovićevo djelovanje Dejton, mir, pomirenje, suživot?

- Politički diletantizam je tražiti da nam se vrate neke stvari, ali ja mislim da nije, jer mnogi znaju šta su nam uzeli. Jedinstvo nije naša posljednja šansa, ali je neophodna šansa. Nigdje u Ustavu ne piše kako treba dda se ponašamo kada jedan član Predsjedništva BiH ode u Vijećnicu i donese odluku u ime cijele BiH - naveo je Dodik.

On kaže da NSRS ima kapacitet da dođe do odgovora na sva pitanja. On je rekao da je ponašanje Bošnjaka neodgovorno, kao i politiku koju zagovara Bakir Izetbegović.

- Mislim da organi BiH treba da se izvine Srbiji, jer ovo je čin mržnje. Nemoguće je da se neko predstavlja kao izaslanik BiH ako nema saglasnost Srba i RS. Takva BiH ne postoji! Svi mi treba da pošaljemo pisma i Međunarodnom sudu pravde i visokom predstavniku i svakom poslaniku Evropskog parlamenta i svakom kongresmenu u SAD-u i svakom članu ruske Dume - istakao je Dodik.

Nakon odbijanja revizije treba da se aktivira mehanizam koordinacije, rekao je Dodik. On je istakao da se sporazum sa MMF-om mora aktivirati.

- RS je ispunila sve uslove, a FBiH i zajednički nivo nije. Pa RS trpi posljedice. Ili nas isključite iz toga. Ili riješite to  ili ćemo reći da nam ne treba ta vrsta blamaže. Ako se to ne uradi do aprila, dogovor će biti povučen. NSRS treba da kaže da je spremna da rješava pitanje imovine onako kako je to radio visoki predstavnik - rekao je Dodik.

On je predložio da NSRS traži ukidanje kancelarije visokog predstavnika u BiH, ali i ukidanje Savjeta za implementaciju mira. 

13:20

U Banjoj Luci je počela vanredna sjednica Narodne skupštine RS na čijem će dnevnom redu jedina tačka biti Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Sjednici prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik i Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković na početku sjednice pročitao je dijelove presude Međunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju tužbe BiH protiv Srbije.

dsc05917

13:07

Poslanik Koalicije Domovina Admir Čavka rekao je da će poslanici Domovine sačekati početak sjednice, potom će iznijeti svoj stav i napustiti zasjedanje.

- Izvjesno je da će Domovina napustiti zasjedanje. Bit ćemo na početku, a potom izlazimo - kazao je kratko Čavka.

On je dodao da je prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova RS klevete, uvrede i prijetnje koje je na njegov račn uputio banjalučki pjevač Dado Glišić i predstavnici Fudbalskog kluba „Džaja“.

Spor Čavka, Glišića i "Džaje" traje već godinama, a kulminaciju je dostigao prije nekoliko dana kada se Čavkina fotografija pojavila u formi čitulje s neprimjerenim sadržajem. Čavka je ujedno i predsjednik Fudbalskoga kluba „Jedinstvo“ iz Vrbanje.

- Prije sedam godina podnio sam tužbu za povrat imovine koju su uzurpirali „Džaja“ i Dado Glišić u banjalučkom naselju Vrbanja. Prije tri godine dobili smo prvostepenu presudu u našu korist, a nju je kasnije potvrdio i Viši privredni sud u Banjoj Luci. Vrhovni sud RS je 2014. godine u konačnici potvrdio navednu presudu – istakao je Čavka.