BIH

Pavlović s inicijativom za postavljanje spomenika Ćurkinu vrijeđa žrtve Srebrenice

Sramotan plan Udruženja građana "Istočna alternativa" RS

A. S.

27.2.2017

Poslije frontalnog napada medija iz manjeg bh. entiteta, uoči 25. godišnjice nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine, u kojem su pokrenuli cijelu kampanju protiv 1. marta, Dana nezavisnosti naše domovine i proslave jednog od najznačajnijih dana u njenoj historiji, danas su sa sramotnom inicijativom izašli i predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske.

Naime, oni su pokrenuli inicijativu za postavljanje spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu u Srebrenici,čime bez imalo srama vrijeđaju sve bošnjačke žrtve u ovom gradu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenih naroda.

Pavlović i njemu slični, koji je naglasio da od ovog prijedloga i podizanja spomen-biste Čurkinu neće odustati ni po koju cijenu, ovim potezom su još jednom uvrijedili bošnjačke žrtve u Srebrenici.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je 20. februara u New Yorku u 64. godini, dan prije 65. rođendana.

Čurkin je našoj javnosti poznat kao stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, koji je 8. jula 2015. godine uložio veto na Britansku rezoluciju o Srebrenici.