VIJESTI

Dodik: BiH treba da se izvini Srbiji zbog revizije presude

Nakon sjednice Predsjdeništva SNSD-a

G. D.

27.2.2017

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Predsjedništva SNSD-a i to uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je nakon sastanka Savez za promjene da redefinira svoju politiku unutar zajedničkih ustanova.

- Treba redefinisati i reafirmisati evropski put BiH, mehanizam koordinacije i pismo namjere MMF-u. RS je svoj posao uradila, a FBiH i zajedničke ustanove nisu. Imovina ne može da se knjiži putem sudova, nego to treba vratiti na staro stanje odlučivanja - kazao je Dodik.

On je dodao da SNSD poziva na jedinstvo, ali da su potrebni definitivni zaključci Narodne skupštine RS povodom revizije. 

- Stav NSRS mora biti obavezujući za sve. Niko ne može da bude iznad odluke NSRS. Potrebno je bez oklijevanja utvrditi u NSRS jedinstvenu politiku - rekao je Dodik.

On je dodao da se BiH suočila i s većim krizama, poput Butmirskog procesa ili reforme policije. Dodik smatra da je na djelu bezočno kršenje prava.

- Možemo raditi samo ako poštujemo Ustav. Bakir Izetbegović nastavlja politiku svoga oca, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije. Osuđujemo brutalni napad na Srbiju, insititucije BiH treba da se izvini Srbiji. Kako ovo može biti revizija BiH ako su dva naroda protiv nje? Ovo može biti samo revizija Bošnjaka - rekao je Dodik.