PREHRANA

Kada uvoditi žitarice u prehranu beba

Nova saznanja o celijakiji

27.2.2017

Dojenčad koja počne jesti žitarice nakon navršenih 6 mjeseci života ima veću šansu da razvije alergiju na žitarice, bolest poznatu pod nazivom celijakija, objavili su američki naučnici iz Denvera u časopisu „Pediatrics“.

U studiji je ispitano 1612 djece tokom pet godina, počevši od njihovog rođenja. U studiji su učestvovali i roditelji koji su odgovarali na razne upitnike o tome kako i na koji način se njihovo dijete hrani.

Ni jedno dijete odmah po rođenju nije imalo celijakiju, bolest kada tijelo ne može probaviti protein nazvan gluten koji se može naći u različitim žitaricama, kao što je pšenica, ječam i raž. No neka djeca su je postepeno razvila.

Djeca koja su prvi puta bila izložena žitaricama nakon šest mjeseci života imala su povećan rizik za alergiju u usporedbi s djecom koja su prvi puta bila izložena prije šestog mjeseca života.

Većina ispitivane djece nije razvila alergiju na žitarice. Alergija na gluten pronađena je u 16 (1 posto) ispitivane djece, a samo kod četvero djece su zabilježena i specifična protutijela na gluten.

Naučnicima za sada nije jasno kada bi prije navršenog šestog mjeseca života trebalo u prehranu uvoditi žitarice kako bi se spriječio nastanak alergija.

No, jasno je da izlaganje žitaricama nakon šestog mjeseca života može povećati rizik od razvoja alergija na žitarice.

Možda bi, smatraju naučnici, pšenične proizvode prvi put u prehranu dojenčeta trebalo uvesti između četvrtog i šestog mjeseca života.