BIH

Vikić, Pušina i ostali se izjasnili da nisu krivi za zločin u Velikom parku

Pred Sudom BiH

M. Aš. -E. Ma.

27.2.2017

Bivši ratni komandant Dragan Vikić, ratni ministar unutrašnjih poslova Jusuf Pušina te pripadnici jedinice Juke Prazine - Nermin Uzinović i Mladen Čovćić izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za zločin u Velikom parku.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, optuženi su da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika. Oni se terete da su bili informirani o zločinu ili su lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

vikic-123

Vikić: Izjasnio se da nije kriv

Zanimljivo je da je danas otkriveno da se optuženi Mladen Čovčić ranije zvao Senaid Čavčić, a kako je rekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović, protiv njega je vođen postupak u Mostaru, zbog sumnje da je učestvovao u rušenju Starog Mosta, međutim on je rekao da nije i osuđen za to djelo.

Fahrija Karkin, advokat Vikića, kazao je danas nakon izjašnjenja da očekuje da će ovaj postupak trajati nešto duže, jer je potrebno saslušati destine svjedoka i pregledati na hiljade materijalnih dokaza, ali da očekuje da će Vikić na kraju biti oslobođen. U advokatskom timu Dragana Vikića je i Adna Dobojlić. 

- Očekujem da bude onako kako se izjasnio moj klijent, nije kriv. Otkako je formiran ovaj sud ja isključivo radim ratni zločin i mogu reći da prvi put branim generala. Kada se čitala optužnica bilo mi je nezgodno što sam došao u poziciju da branim takvog čovjeka. Tvrdim i garantujem da će biti oslobađajuća presuda. Slijede redovne procedure, dugo će trajati dokazni postupak Tužilaštva BiH jer ima više od 80 svjedoka, hiljade papira i materijalnih dokaza koji se samo tako zovu, oni ne dokazuju ništa. Onda mi dolazimo na red s dokazima koji su jaki i argumentovani i koji će pobiti navode optužnice - kazao je Karkin.

On je još dodao da mu je, uprkos tome što godinama brani optužene za ratne zločine, nezgodno što mora braniti ovakvog čovjeka kao što je Dragan Vikić.