VIJESTI

Bildt: Izbjeglice iz BiH učinile su Švedsku boljom zemljom

Bivši švedski premijer i ministar napisao tekst za "Washington Post“

Redakcija

27.2.2017

Bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Karl Bilt (Carl Bildt) objavio je kolumnu u listu „Washington Post“ u kojoj je naveo da su izbjeglice iz BiH „učinile Švedsku boljom zemljom“. 

On je o ovome govorio u svjetlu oštrije antiimigrantske politike novog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

izbjeglice-494

Izbjeglice s Bliskog istoka masovno pristižu na Zapad 

Etničko čišćenje

- Početkom devedesetih sam bio premijer Švedske i oko Božića sam posjetio naše vojnike u mirovnoj operaciji u Hrvatskoj. Rat je bjesnio u BiH i smogao sam hrabrosti otići i do mosta na granici između te dvije zemlje. Preko njega su prelazili autobusi očajnih izbjeglica. Etničko čišćenje zapadne Bosne je bilo u svojoj završnoj fazi – napisao je Bilt. 

U Švedskoj su se u to vrijeme borili s ekonomskom krizom i najmasovnijim prilivom izbjeglica ikada, s obzirom na to da je samo u jednoj godini stiglo oko 100.000 žena, djece i muškaraca s Balkana.

- Većina su bili muslimani iz Bosne. Kombinacija poplave izbjeglica i povećanje nezaposlenosti pokrenulo je žučnu, otrovnu debatu. Neki su sabirali i koristili sve moguće argumente protiv izbjeglica. Žao mi to i spominjati, ali neki su pribjegavali i nasilju – prisjeća se Bilt. 

Dalje navodi da mu je nekoliko godina kasnije na jednom javnom okupljanju u Švedskoj prišla mlada žena, Anna Ibrišagić iz Bosne. Njen put od Sanskog Mosta do Luleae bio je samo početak. Počela se baviti biznisom i politikom, izabrana je u švedski parlament, a potom i u Evropski parlament kao prva Bosanka. Deset godina bila je zastupnica izabrana iz Švedske i od Šveđana.

Dobro im ide 

Bilt je naveo da su brojne studije pokazale da su se izbjeglice iz Bosne dobro integrirale u švedsko društvo te da im u prosjeku „ide dobro, čak i bolje nego onima koji su ovdje rođeni“. 

- Svuda su prisutni: u sportu, kulturi, biznisu i politici. Oni su dali jedan poseban začin našoj zemlji, ali su i dalje prilično isti kao mi, Šveđani. Oni mašu švedskom zastavom i pjevaju naše pjesme. Vjerujem da su oni učinili Švedsku boljom zemljom – rekao je diplomata.