VIJESTI

Senator Dole pisao Savjetodavnom vijeću BiH: Napori da se ugroze bh. institucije nisu u interesu SAD

Dobio Nagradu za životno djelo

Redakcija

26.2.2017

Penzionisani američki senator iz savezne države Kansas Bob Dole pisao je Savjetodavnom vijeću BiH i zahvalio se na Nagradi za životno djelo te čestitao građanima naše zemlje Dan nezavisnosti, prenosi Face TV. Inače, na svečanosti koja je održana sinoć Nagradu za životno djelo dobio je i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

- Duboko sam dirnut i obradovan da vidim snagu i izdržljivost bosansko-američke zajednice i vrijedan rad koje Savjetodavno vijeće za BiH čini u ime bosansko-američke zajednice. Uvijek sam vjerovao da očuvanje naših vrijednosti kod kuće koje istovremeno promovišemo i u svijetu nema samo korist za SAD i naše interese, nego i da pomaže jačanju demokratskih vrijednosti i principa drugdje – kazao je Dole.

On je rekao da je tokom genocida i etničkog čišćenja u BiH radio sa svojim kolegama u američkom Kongresu na zalaganju za ukidanje embarga na uvoz oružja i prekid rata.

- NATO napori predvođeni SAD pomogli su da se prekine prolijevanje krvi i u konačnici životi su spašeni, a projekt "Velike Srbije“ je zaustavljen. Danas kada obilježavate 25. godišnjicu od kada su SAD priznale nezavisnost BiH, želim vas uvjeriti da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, protiv politika koje opstruiraju put BiH prema dugotrajnom miru i napretku – napisao je Dole.

Kako je istaknuo, napori da se ugroze institucije BiH jedino mogu dovesti do nestabilnosti i takvi potezi nisu nisu u interesu SAD.

U pismu je komentirao i nedavne sankcije koje su SAD uvele predsjedniku RS Miloradu Dodiku te je rekao da je to potvrda američke podrške bh. institucijama i euroatlantskim integracijama.

- Stabilna BiH znači stabilan Balkan – napisao je Dole čestajući građanima BiH Dan nezavisnosti.

Inače, Dole je tokom izborne kampanje u SAD dao veliku podršku Donaldu Trumpu koji je u ovoj utrci pobijedio Hillary Clinton.