KOLUMNE

Javašluk se ne isplati

Komentar dana

Evelin TRAKO ([email protected])

27.2.2017

Klizište kod Kaknja koje je prekjučer veći dio dana držalo u blokadi autoput na Koridoru 5C, žilu kucavicu države, posljedica je ljudskog nemara i javašluka! Tu konstataciju na licu mjesta ponavljali su svi, od direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka do mještana. 

Rudarski otpad iz Rudnika mrkog uglja Kakanj odlaže se na kop Ribnica sigurno pola stoljeća. Kao što to obično u BiH biva, i to se radi bez ikakvog plana i strategije. Zapravo, sve po principu - ljudima koji su nastanjeni u okolnim selima plate se parcele, kuće i - problem riješen. Ali prekjučer je majka priroda pokazala da je nemilosrdna prema takvom odnosu i eklatantnom primjeru ljudskog javašluka. 

Nakon pokretanja pet miliona kubika jalove mase stvorilo se veliko jezero. I dok su mještani sela Mramor, Ribnica i Subotinje, kao i mještani Tičića i Donjeg Kaknja, upozoravali da bi moglo doći do katastrofe neviđenih razmjera, iz Uprave Rudnika su dolazili, bez ikakvog uporišta, smirujući tonovi poput: “Ma neće...”, „Riješit ćemo mi to pumpama“...

Plan je bio da se brzotok u funkciju pusti u junu. Ali priroda nije bila naklonjena namjerama Uprave Rudnika pa je velika vodena stihija sručila tone zemlje i kamenja na regionalni put Kakanj – Zenica, ali i na autoput Koridora 5C. Samo pukom srećom izbjegnute su ljudske žrtve.

Šteta se već sada mjeri stotinama hiljada maraka. Oni malo bolje upućeni rekli bi da su sve one “crvene dnevnice” komorata ovog rudnika koje im nisu isplaćene prekjučer došle na naplatu. Rudnik mrkog uglja, prema najavama iz JP “Autoceste FBiH”, morat će snositi odgovornost i finansijski potkrijepiti nastalu štetu. 

Ovo je bila još jedna lekcija da se javašluk ne isplati!

I da, treba li, ne daj Bože, pasti mrtva glava pa da se ovom velikom problemu konačno pristupi strateški?