REGION

Dačić o reviziji presude: Vjerovatno se i u Sudu u Haagu pitaju šta ko hoće u BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije

Srna

26.2.2017

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nije upoznat o sadržaju pisma koje je Međunarodni sud pravde uputio članovima Predsjedništva BiH u vezi sa zahtjevom za reviziju presude protiv Srbije, ocjenivši da je to odraz opšte konfuzije.
 
- Vjerovatno se i oni pitaju ko šta hoće u BiH i da li je to što je podneseno pravno valjano ili nije - rekao je Dačić novinarma u Prokuplju, gdje je prisustvovao obilježavanju 100 godina od Topličkog ustanka.

On je ocijenio da je to još jedan dokaz da je riječ o promašenoj temi, te ponovio da smatra da je zahtjev za revizijom opasan potez. 

Dačić je rekao da je nevjerovatno kako neki narodi žele da Srbe, koji su kroz cijelu historiju stradali, prikažu kao genocidan.

On je poručio da Srbija neće dozovoliti ono što se pokušava - da neko teret zločina bez ikakvog pravnog osnova prebaci na njenu stranu. 

- Srbi su uvijek kroz historiju bili žrtve, nikada mučitelji - rekao je Dačić.

On je dodao da i Međunarodni sud pravde sada razmišlja o tome šta mu je činiti, pa traži dodatna izjašnjenja.

- Razmišljaju oni o pravnim konsekvencama i posljedicama ako prihvate takvu nezakonitu reviziju koja je i te kako štetna za Srbiju - rekao je Dačić.