LIFESTYLE

Kako biljem liječiti reumu?

Savjeti

Aura.ba

26.2.2017

Čak i ako ste pomalo navikli na bolove koji tupo sijevaju u zglobovima, naročito s dolaskom hladnijih dana, možete sebi da pomognete čajevima i vodeći računa šta jedete, poše "Aura"

Hladni i vlažni dani propraćeni su često bolovima, leđima, vratu, kukovima, preponama i koljenima. Pojavljuju se i pri hodanju, i pri napornom radu, čak i za vrijeme odmora i ujutru čim se ustane. Uzroci mogu biti brojni, a najčešće su to upale, dugo sjedenje, ili ležanje, trošna hrskavica zglobova, genetsko naslijeđe, i gojaznost.

Prvi korak da očuvate zdravlje kostiju je uravnotežena ishrana. Oni koji su skloni reumatičnim tegobama treba da izbjegavaju žito, kukuruz, mlijeko i mlječne proizvode, meso, ribu, rafinisani šećer, životinjske masti, industrijski prerađenu hranu, krompir, plavi paradajz, papriku, biber, alkohol, kafu i kakao.

Meso sadrži najveću količinu purina, toksičnih i azotnih materija koje stvaraju velike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne stignu da izbace i koja ide u zglobove.

Šta jesti

Hrana koja pomaže je bijeli luk, kapsule ribljeg ulja, biljna vlakna, namirnice koje tope prekomjerne kilograme, ulja bogata vitaminom E (od soje, klica žita, masline i lana).

Kod hroničnog reumatizma pomaže blago domaće bijelo vino, ali ne i crno, jer uzrokuje gubitak minerala i kalcijuma.

Pivski kvasac bogat  je vitaminom B, dok su orasi, bademi i suhi grah krcati magnezijumom.

Terapija biljem

Biljka aloja (Aloe vera L.) je odlična u liječenju i prevenciji reumatskih tegoba. Posebno je djelotvoran njen sok:

Odsjecite donje listove, isjeckajte na kockice, ogulite kožu, stavite u malo vode, pa ujutru pijte po 4 kašičice

Medunika, ili plućnjak (Pulmonaria officinalis L.) stišava bolove i zapaljenske procese, a uz to je i diuretična i oslobađa organizam toksina.

Rastvić (Equisetum arvense L.) ima remineralizirajuće djejstvo, bogat je posebno silicijumom (popravlja gipkost i elastičnosti zglobova).

Kopriva (Urtica dioica L.) je puna minerala, a može da se pije i njen sok. Da bi se eliminisala mokraćna kiselina kod onih koji jedu meso, preporučuje se da se pije sok od breze, posebno na prelazu godišnjih doba.

Ruzmarin i zeleni čaj su dobri čistači organizma, a pomažu i uništavanju slobodnih radikala.

Preporučuje se i redovno kretanje, jer sprječava gojenje, srce se navikava na napor i povećava se kapacitet disanja.

Dobro je kupanje u morskoj vodi zbog bogatstva oligoelementima koji prodiru u organizam i doprinose elastičnosti zglobova.

RECEPTI

Mješavina peršun, vrba, kopriva…

POTREBNO JE: 30 g bijele vrbe, 30 g korijena peršuna, 30 g lista koprive i 10 g pupoljaka breze.

Uzmite 1 kašiku ove mješavine i kuhajte u 200 ml vode, u poklopljenoj osudi, Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijte što toplije.

Kod upale zglobova

POTREBNO JE: 30 g korijena artičoke i 1 l vode.

Potopite artičoku i zagrijte vodu do ključanja, pa odmah sklonite sa vatre i ostavite 1 sat. Pijte po nekoliko kašika prije jela, 3 puta dnevno. Ova količina je dovoljna za dvije nedjelje.

 Kod bolova u zglobu

U litarsku flašu stavite po 5 kašika isitnjenog cvijeta divljeg kestena (Aesculus hippocastanum L.) i cvijeta plavog jorgovana (Syringa vulgaris L.), nalijte ljutom komovicom, zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana na toplom, uz češće mućkanje, pa procijedite i mažite oboljele zglobove 3 puta dnevno po 10 – 15 minuta sve dok ne osjetite peckanje, a onda operite mlakom vodom, istrljajte vinskim sirćetom, pa zavijte suhom vunenom tkaninom. Terapija traje 10 dana.

 Za jače kosti

U 2 l komovice stavite 600 g suhih i isitnjenih plodova šipurka (Rosa canina L.) sa sjemenkama i 170 g žutog šećera, ostavite da odstoji 15 dana, potom procijedite, dodajte malo vode, pa pijte prije spavanja po 1 čašicu.