NOGOMET

Južnoamerička atmosfera u Zenici: "Robijaši" se vratili na Bilino polje

čelik i Zrinjski prikazali odličnu utakmicu

D. JURIŠIĆ

26.2.2017

Izvrsna južnoamerička atmosfera u Zenici koje je počela danima pred premijerligašku utakmicu Čelika i Zrinjskog, nastavila se i na stadionu Bilino polje gdje se okupilo više od 8.000 gledalaca.

Usvajanjem novog statuta kluba i predavanjem zahtjeva za potpisivanje reprograma poreskog duga ispunili su se zahtjevi koje su navijači Čelika, Robijaši, prije dvije i pol godine postavili pred rukovodstvo zeničkog premijerligaša.

Ispunjene tribine i pjesma podrške koja je trajala u toku cijele utakmice pomogli su igračima Čelika da se vrate u utakmicu nakon što je u 6. minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena na izbijenu loptu iz šesnaesterca Branislava Ružića natrčao Tomislav Tomić i sa 18 metara pogodio za 0:1. 

„Crno-crveni“ su došli do boda u 63. minuti utakmice. Korner sa desne strane je izveo Fenan Salčinović a Jasmin Mešanović u svom šesnaestercu neoprezno ruši Aldina Šišića te glavni sudija utakmice, Ognjen Valjić, opravdano dosuđuje jedanaesterac. Siguran za 1:1 sa bijele tačke bio je Haris Dilaver.

Gosti iz Mostara, aktuelni prvaci naše države i lideri na tabeli, su imali podršku od oko 200 „Ultrasa“ sa sjeverne tribine zeničke ljepotice. Južna tribina, na kojoj su bili smješteni najvatreniji navijači Čelika „Robijaši“, bila je ispunjena skoro do posljednjeg mjesta, nakon dvije i pol godine bojkota domaćih utakmica. Organizovana je sjajna koreografija na početku utakmice i nezaobilazna pirotehnika u 60. minuti utakmice. Navijanju su se pridružile i ostale tribine pa je Zenicom odzvanjalo: Kako je dobro vidjeti te opet...kao i mnoge druge pjesme Zeničana.

Prije samog početka utakmice, predsjednik Čelika, Selvedin Šatorović, uručio je dres sa brojem 12 predstavnicima navijača. Prema odluci rukovodstva kluba taj broj se više neće koristiti. 

Nakon što je označen kraj utakmice u kojoj su igrači Čelika pokazali da imaju snage i znanja za opstanak, slavlje se preselilo u mnogobrojne gradske kafiće iz kojih su se do ranih jutarnjih sati čule navijačke pjesme.

Zeničani narednog vikenda gostuju kod komšija u Vitezu, prema najavama, očekuje se dolazak više od 1.000 „Robijaša“ i ostalih simpatizera Čelika.