OSTALI SPORTOVI

Atletika: BiH u Beogradu osvojila tri medalje

Oborena dva državna rekorda na Prvenstvu Balkana

(A. S.)

26.2.2017

U Beogradu, kao uvertira evropskoj smotri najboljih atletičara, održano je Prvenstvo Balkana u dvorani.

Najbolji atletičari Balkana su se borili za medalje, rekorde i dobre rezultate, a nastupili su takmičari iz 16 zemalja, koji su se borili za odličja u 12 muških i 12 ženskih discplina.

Najbolje rezultate od naših takmičara ostvarili su Mesud Pezer, Rusmir Malkočević i Abedin Mujezinović.

Na stepenicu namijenjenu prvaku Balkana, popeo se Zeničanin Abedin Mujezinović, koji je nastupio u utrci na 800 metara. Trku je istrčao za 1:51,08.

Na drugoj i trećoj poziciji su završili Rumuni, Voicu Valentin i Trofin Cosmin. Mujezinović je vlasnik trećeg najboljeg vremena na 800 metara na Balkanu za ovu godinu.

Tuzlak Rusmir Malkočević nastupio je u utrci na 400 metara, te je osvojio srebrnu medalju i istrčao je lični rekord koji sada iznosi 48,23. Rezultat Malkočevića je sedmi u ovoj sezoni na Balkanu.

bih-atletika

Beograd: Takmičari BiH se predstavili u sjajnom izdanju

Treći osvajač medalje je Mesud Pezer. U šest pokušaja imao je tri ispravna bacanja. U četvrtom pokušaju kugla je pala na 20,12 metara, što je bilo dovoljno za drugu poziciju.

Pezerov najbolji lični rezultat je 20,37 metara i to ga svrstava među najbolja tri bacača kugle na Balkanu u tekućoj sezoni.

Državni rekordi su oboreni u dvije discipline, a to su štafeta 4x400 metara za muškarce i u utrci na 400 metara za žene.

U muškoj štafetnoj ekipi su bili: Rusmir Malkočević, Stefan Ćuković, Semir Avdić i Abedin Mujezinović. 4x400 metara su istrčali za 3:18,12.

Nekad Slovenka, a sada reprezentativka Bosne i Hercegovine, Sarajka Alisa Bečić, nakon dobrog uvodnog dijela sezone gdje je nekoliko puta popravljala državni rekord, opet je izenanadila.

Njen rezultat je daleko od onog koji je potreban za pobjedničko postolje, ali je ipak dovoljan za obaranje državnog rekorda. Alisa Bečić je utrku završila na sedmoj poziciji sa vremenom 56,42s.

Dobar nastup u utrci na 3.000 metara je imao Osamn Junuzović. Utrku je završio na četvrtoj poziciji istrčavši lični rekord, 8:14,09.

Lični rekord je popravila i Mediha Salkić. Kuglu je bacila 13,72 metara i završila je na sedmoj poziciji.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je takmičenje završila na osmoj poziciji sa 47 osvojenih bodova. Pobjednici su Rumuni, a poslije njih slijede Grčka, Turska, Srbija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Moldavija, Armenija, Albanija, Izrael, Crna Gora i Gruzija.