VIJESTI

Trnka: BIH ima vjerodostojnu aplikaciju za reviziju

Profesor ustavnog prava o zahtjevu za reviziju presude

Redakcija

25.2.2017

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka izjavio je novinarima da, pravno gledajući, podnesak BiH će biti upućen tuženoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o tom podnesku.

Podsjetimo, u četvrtak je BiH predala zahtjev za reviziju Međunarodnog suda pravde po tužbi naše zemlje protiv Srbije za genocid i agresiju.

On smatra kako BiH „ima dosta vjerodostojnu aplikaciju“.

- Ovo će sigurno još dosta dugo potrajati, ali mislim da je ovaj tim napravio jednu vjerodostojnu aplikaciju i da će sud to imati u vidu, tim više što su se u međuvremenu promijenile okolnosti u odnosu na 2007. godinu - kazao je Trnka.  

On je novinarima pojasnio proceduru nakon što je BiH predala zahtjev i nakon što se Srbija izjasni o podnesku.

- Nakon toga mi ćemo dobiti da damo svoje komentare na njihovu reakciju. Onda će, pretpostavljam, sud zakazati javnu raspravu u kojoj će se u prvoj fazi samo raspravljati o proceduralnim stvarima. Dakle, da li postoji takozvana aktivna legitimacija, da li agent ima ovlaštenje da to zastupa, da li je tužena strana legitimirana da bude tužena u ovoj stvari i da li postoje dovoljno ubjedljive nove činjenice da sud može donijeti odluku da pokrene postupak revizije - pojasnio je Trnka.       

Naglasio je da se u reviziji ne otvara rasprava o svim pitanjima koja su bila predmet tužbe, nego samo ono na što bude ukazivala revizija.

- Ako prođe tu prvu proceduralnu fazu, onda će sud zakazivati takozvanu raspravu o suštini stvari, o meritumu. To će malo potrajati. Zavisi koliko još predmeta ima sud, kad će to staviti na svoj dnevni red, ali očigledno neće tako brzo ići - kazao je Trnka.