GLOBUS

Nantes: Projektili i suzavac na protestu protiv Le Pen

U ovom gradu sutra miting liderke krajnje desnice

(E. Ma.)

25.2.2017

Nekoliko francuskih političkih partija, sindikati i krajnje ljevičarska i antifašistička udruženja organizirali su u Nantesu protest zbog najavljenog dolaska u taj grad liderke krajnje desnice i kandidatkinje za predsjednika Francuske Marine le Pen, pri čemu su demonstranti gađali projektilima policiju, koja je potom ispalila suzavac.

Demonstranti su, uoči sutrašnjeg mitinga u tom gradu Marine le Pen, predsjednice stranke Nacionalni front, uz jako prisustvo policije mahali transparentima sa natpisom "Fašizam neće proći", javljaju francuski mediji.

- Ovdje smo da kažemo Marine le Pen da uopće nije dobrodošla na zapadu Francuske, a pogotovu u Nantesu. Ovo je zemlja solidarnosti i socijalnog napretka, radničke historije, i ne želimo ljude koji lažu zaposlene - kaže Antonhony Lemaire iz sindikata "CGT 44".

Oko 2.200 ljudi učestvovalo je u protestu, a tokom incidenata jedan policajac je ranjen, dok su na nekim radnjama razbijeni izlozi.

Centar grada je zabarikadiran kako bi se prodavnice, banke i autobuske stanice zaštitile od nasilja kojeg su se mnogi pribojavali i prije nego što je protest počeo.