CRNA HRONIKA

SIPA u kamionu u Sarajevu pronašla dvojicu Afganistanaca, otkriveno 20 osoba u ilegalnom prelasku bh. granice

Ilegalni ulazak u BiH

Redakcija

25.2.2017

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da su u kamionu koji je zaustavljen pronađena dva državljanina Afganistana.

Vozač kamiona koji je prevozio Afganistance je državljanin Moldavije. Nije poznato ni gdje je kamion sa stranim državljanima prešao granicu BiH.

Pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina u saradnji sa službenicima Centra javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su u jutarnjim satima otkrili dvije grupe ilegalnih migranata u blizini Međunarodnog graničnog prijalaza Rača.

Dvadeset osoba afroazijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli  proces readmisije osoba propisan Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom.

U februaru ove godine u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri državljaninaSirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH.

Posljednji evidentirani slučajevi u februaru ove godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, saopćeno je iz Granične policije BiH.