REGION

Trumpolike figure po središnjoj Evropi: Ugledni New York Times pisao o Pernaru

Politički buntovnici

Redakcija

25.2.2017

Ugledni američki sedmičnjak New York Times jučer je pisao o jačanju utjecaja političkih 'autsajdera' u središnjoj Evropi pa se tako dotaknuo i Ivana Pernara.

Ovaj list piše kako se takvi političari oslanjaju na populističku retoriku i obećanja o rušenju  "establišmenta" te kako ih pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u još dodatno ohrabruje.

U članku naziva: "Trumpolike figure po središnjoj Evropi" nabrojali su šest istaknutih autsajdera tog tipa, a među njima se našao i hrvatski saborski zastupnik Živoga zida. Pernar se, ovom informacijom, prenose hrvatski mediji, pohvalio i na svom službenom FB profilu.

- Relativno mladi Pernar, koji se još uvijek nalazi na marginama hrvatske politike, donekle je usporediv s Donaldom Trumpom. Ne zbog poslovnog pedigrea, već zbog svoje pozicije političkog autsajdera koju koristi društvene mreže te upućivanja veoma vidljivih napada spram svojih protivnika.

- Pernar je široj javnosti postao poznat nakon što je putem Facebooka organizirao protuvladine demonstracije 2011. godine. Ovaj političar jednom je kritiziran u parlamentu jer je u sabornici jeo pizzu.

Pernarov populistički imidž je jasno pro-ruski i anti-NATO, no sadrži i elemente teorija zavjera, uključujući i upozorenja na zlokobni utjecaj masona. Pernar je nedavno izbačen iz parlamenta jer je ometao rad Sabora nasumičnim napadima na račun Evropske unije", navodi NYT.

Uz Pernara, NYT je u svojem pregledu "političkih buntovnika" posvetio pozornost Andreju Babisu iz Češke, Borisu Kollaru iz Slovačke, Bogoljubu Kariću iz Srbije, Aivarsu Lembergsu iz Latvije i Zbigniewu Stonogi iz Poljske.