BIH

Bosepo olimpijada: Najboljima stipendije Burch Univerziteta

U Međunarodnoj srednjoj školi u Sarajevu

Redakcija

25.2.2017

Uz velike ovacije prisutne djece iz škola iz Bihaća, Sarajeva, Tuzle i Zenice u prostorijama Međunarodne srednje škole u Sarajevu danas je održana završna ceremonija osme po redu BOSEPO olimpijade naučnih projekata.

Učenici osnovnih i srednjih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine su imali priliku predstaviti 134 projekta tematski vezana za sljedeće kategorije: Inženjering i IT, Okoliš, Energija, Kratki film, Juniori i Umjetnost.

Stipendije Burch univerziteta za najbolje

“Ovo je bila odlična prilika mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine da se upoznaju, razmjene svoja iskustva i ideje, te da se plasiraju na međunarodna i svjetska takmičenja projekata” poručio je Hermin Kapetanović, predstavnik Organizacionog odbora BOSEPO i direktor Sarajevo koledža.

Glavnu nagradu punu stipendiju na Burch univerzitetu osvojili su pobjednički timovi iz kategorija Inženjering i IT (“CollabSTUDY-Learning revolutionized”, Din Ferizović), Okoliš (“Lactase between us”, Selma Fuško i Ema Smajlović) i Energetika (“The power of gravity”, Anida Šehanović i Lejla Šehanović). Nagrade je mladim i vrijednim naučnicima uručila profesorica Sanela Klarić, prorektorica Burch univerziteta.

Inače, stručne žirije koji su ocjenjivali prezentirane projekte činili su predstavnici realnog sektora iz naše zemlje i oni su iskazali interes da sa nekim projektnim timovima i mentorima nastave saradnju kako bi se prezentirane ideje dalje razrađivale i možda našle primjenu u svakodnevnici.

Kvalitetni kratki filmovi

Žiri iz kategorije Kratki film također je imao težak zadata izabrati najbolji uradak. Djeca iz srednjih, ali i osnovnih škola kroz produkciju kratkih filmova uz pomoć danas svima dostupne tehnologije uspjela su pokazati da im je nivo svijesti o postojanju društvenih problema kao što su zaštita okoline, nasilje u školu i društvu u cjelini, ovisnost o mobilnim uređajima, nebriga za osobe kojima je potrebna posebna njega i motivacija mladih ljudi da ostanu u ovoj zemlji na visokom nivou, te da već u ovoj dobi osmišljavaju načine kako da skupa sa svojim vršnjacima doprinesu sprječavanju daljeg rasta nagomilanih problema.

Slijedi predstavljanje projekata na međunarodnim takmičenjima

Roditelji, mentori projekata, nastavnici, uprave međunarodnih škola i koledža u Bihaću, Sarajevu, Tuzli i Zenici kao i sami učenici zadovoljni su učinkom ovogodišnjeg BOSEPO-a, a najbolje plasirani već su počeli sa pripremama za međunarodna takmičenja projekata gdje će ova svoja ostvarenja i realizacije njihovih maštarija predstaviti i svjetskoj javnosti.  

Organizacioni odbor BOSEPA najavljuje da bi već od naredne godine u ovo takmičenje mogle biti uključene i neke ugledne škole iz naše zemlje, ali i iz susjedne Srbije. Djeca su se divno zabavljala uz rad i osjećao se pozitivni takmičarski duh sa primjesama regionalnih “tenzija” što su organizatori toplo pozdravili.