VIJESTI

Ispred rodne kuće Branka Ćopića bit će magareća klupa

Hašani: Gradnja replike počinje čim vremenske prilike dozvole

A. DRUŽANOVIĆ - M. AVDIĆ

25.2.2017

Obnova rodne kuće književnika Branka Ćopića u selu Hašani započet će čim to vremenske prilike dozvole, potvrdio je za „Dnevni avaz“ načelnik općine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Odabran izvođač

Projekt je izrađen na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci, a radove će izvoditi firma „Benkons“ iz Sarajeva. Sredstva za obnovu porušene kuće, oko 80.000 KM, još ranije je na inicijativu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića osigurala vlada Azerbejdžana.

rodna-kuca-branka-copica9

Do Hašana vodi loš makadamski put 

- Od kuće su ostali tek temelji koji su u takvom stanju oko pedeset godina. Kuća će biti replika stare šeperuše sa zidovima od blata i bit će vjerna originalu. Planiramo da negdje u blizini postavimo i „magareću klupu“, koja asocira na Ćopićevo djelo „Magareće godine“. Inače, obnova kuće dio je šireg projekta „Bašta sljezove boje“, kojim želimo unaprijediti turističke potencijale ovog kraja - kazao nam je Kljajić.

Pusto selo 

Hašani su od Bosanske Krupe udaljeni 40 kilometara, a skoro pusto selo s glavnom saobraćajnicom povezuje makadamski put dug deset kilometara. Malobrojni stanovnici raduju se početku obnove Ćopićeve kuće, jer se nadaju da će na taj način i oni postati dio turističke ponude Bosanske Krajine.

 Čiča Trišin mlin

 Vodenica nije dovršena  

Nedaleko od temelja Ćopićeve kuće nalazi se djelimično sagrađena replika čiča Trišinog mlina, koji je opisan u Ćopićevim knjigama. No, tokom gradnje znatno se odstupilo od prvobitnog projekta, jer vodenica nije obnovljena u autentičnom obliku. Nakon spora između izvođača radova i Zavičajnog udruženja „Branko Ćopić“, koje je bilo nosilac projekta, radovi su prekinuti i nisu nastavljeni, a slučaj je još na sudu.

mlin-branko-copic11

 Vodenica nije dovršena