BIH

Cvijanović: Zajednička sjednica vlada FBiH i RS 9. marta u Banjoj Luci

Premijerka RS-a najavila danas

(Redakcija/Srna)

25.2.2017

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će zajednička sjednica Vlade RS i Vlade Federacije BiH biti održana 9. marta u Banjoj Luci.

Cvijanović je rekla novinarima da će neke od tema zajedničkog sastanka biti pitanja izgradnje Autoputa Beograd-Sarajevo, usklađivanje propisa i cijeli niz drugih stvari.

Ona je navela da su u planu i razgovori kako entiteti mogu zajednički da doprinesu povećanju privredne aktivnosti, zaposlenosti i slično.

- Mislim da to jeste naš zajednički zadatak i sigurna sam da ćemo tu izaći s cijelim nizom dobrih mjera ili zaključaka - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da ne vjeruje da će se na sastanku baviti pitanjem akciza, jer je RS svoj stav rekla u smislu da je zahtjev o tome formulisan i ušao kao takav u Pismo namjere i Reformsku agendu.

- Ostaje da se Zakon o akcizama izvrši i ne vidim zašto bismo o tome sad trebali da pričamo. Nisam zagovornik toga da se na svakom sastanku milion puta otvara ista tema ako smo se jednom dogovorili - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da traju zastoji kada je riječ o nekoliko zakona u Federaciji BiH, te da je tu i obaveza u vezi s akcizama na nivou BiH.

- Mislim da ima još jedna neizvršena obaveza koja se odnosi na odluke u vezi s brojem ljudi u administrativnim službama na nivou BiH i koje će svakako Vijeće ministara morati da definira, navela je Cvijanović.

Ona je podsjetila da su pomenute obaveze, kada je riječ o RS-u, u decembru bile izvršene.